Η Κύπρος θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην έγκριση από την ΕΕ της πρότασης του Τζο Μπάιντεν για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, επικαλούμενο δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών.

Η πρόταση του Λευκού Οίκου για φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές, η οποία υιοθετήθηκε ήδη από τους υπουργούς Οικονομικών της G7, αναμένεται να επικυρωθεί και από την επικείμενη σύνοδο Κορυφής των 7 στην Κορνουάλη την επόμενη εβδομάδα.

Η Κύπρος τροχοπέδη στην ομοφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει σημαντική υποστήριξη για την ιδέα στην Ευρώπη, αλλά μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε μια οδηγία της ΕΕ που περιορίζει τη χάραξη εθνικών φορολογικών πολιτικών.

Επισημαίνει επίσης, ότι μια οδηγία της ΕΕ για τη φορολογία θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη από τα 27 κράτη μέλη.

Η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας εταιρειών στην ΕΕ στο 12,5% και οι δύο χώρες έχουν ορίσει τη συζήτηση στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας.

«Είμαστε υπέρ της διατήρησης της πολιτικής καθορισμού του φορολογικού συντελεστή ως εθνικής αρμοδιότητας, διατηρώντας ένα επίπεδο φορολογικού συντελεστή εταιρειών κατάλληλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και των επενδύσεων», δήλωσε ο Πετρίδης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή