Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά θα αποτελέσουν και ένα τεστ για τους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Ο κ. Πελαγίδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με την ύφεση να περιορίζεται στο 2,3%, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να οφείλεται και στο εκ των πραγμάτων χαλαρό «λοκντάουν» που εφαρμόστηκε.

Όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με την έλευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ότι η αποδοτική αξιοποίησή τους θα είναι και ένα τεστ για τους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας μετά από μια δεκαετία αλλαγών λόγω και των προγραμμάτων στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, είναι άλλη μια ευκαιρία για θετικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η χώρα καθώς οι μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο όταν υπάρχουν χρήματα, αλλιώς η οικονομία είναι ακίνητη.

Για τη διεθνή οικονομία ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος του πληθωρισμού ο οποίος μπορεί να φρενάρει την ανάκαμψη ή να την κάνει πολύ βραχύβια καθώς και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικότητας. Υπογράμμισε, όμως, ότι υπάρχει και ο κίνδυνος, παρά τους καταρράκτες ρευστότητας από την άνευ προηγουμένου διευκολυντική νομισματική και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, στο τέλος να επικρατήσουν οι δυνάμεις της «δομικής στασιμότητας», της μέτριας ανάπτυξης, όπου στο δυσμενέστερο σενάριό της επιμένει και ο πληθωρισμός κόστους.

Σχολιάζοντας το πρόσφατο κείμενο του Προέδρου της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης και του χρέους, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι η πρόταση για ταυτόχρονη «βύθιση» του επιμέρους χρέους των χωρών μελών με ένα κοινό ταμείο εξαγοράς χρέους, αλλά με ταυτόχρονη τήρηση δημοσιονομικών κανόνων μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη να κάνει το απαραίτητο άλμα στην ενοποίηση. Είναι η ευκαιρία που δίνει η πανδημία, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Πελαγίδης μίλησε για το νέο του βιβλίο που μόλις εκδόθηκε από τις διεθνείς εκδόσεις Pallgrave Macmillan με τίτλο «Who’s to blame for Greece? Life after bankruptcy» – Οι προκλήσεις της….ζωής μετά την χρεοκοπία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία