
Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά θα αποτελέσουν και ένα τεστ για τους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Ο κ. Πελαγίδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με την ύφεση να περιορίζεται στο 2,3%, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να οφείλεται και στο εκ των πραγμάτων χαλαρό «λοκντάουν» που εφαρμόστηκε.
Όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με την έλευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ότι η αποδοτική αξιοποίησή τους θα είναι και ένα τεστ για τους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας μετά από μια δεκαετία αλλαγών λόγω και των προγραμμάτων στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, είναι άλλη μια ευκαιρία για θετικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η χώρα καθώς οι μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο όταν υπάρχουν χρήματα, αλλιώς η οικονομία είναι ακίνητη.
Για τη διεθνή οικονομία ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος του πληθωρισμού ο οποίος μπορεί να φρενάρει την ανάκαμψη ή να την κάνει πολύ βραχύβια καθώς και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικότητας. Υπογράμμισε, όμως, ότι υπάρχει και ο κίνδυνος, παρά τους καταρράκτες ρευστότητας από την άνευ προηγουμένου διευκολυντική νομισματική και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, στο τέλος να επικρατήσουν οι δυνάμεις της «δομικής στασιμότητας», της μέτριας ανάπτυξης, όπου στο δυσμενέστερο σενάριό της επιμένει και ο πληθωρισμός κόστους.
Σχολιάζοντας το πρόσφατο κείμενο του Προέδρου της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης και του χρέους, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι η πρόταση για ταυτόχρονη «βύθιση» του επιμέρους χρέους των χωρών μελών με ένα κοινό ταμείο εξαγοράς χρέους, αλλά με ταυτόχρονη τήρηση δημοσιονομικών κανόνων μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη να κάνει το απαραίτητο άλμα στην ενοποίηση. Είναι η ευκαιρία που δίνει η πανδημία, είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Πελαγίδης μίλησε για το νέο του βιβλίο που μόλις εκδόθηκε από τις διεθνείς εκδόσεις Pallgrave Macmillan με τίτλο «Who’s to blame for Greece? Life after bankruptcy» – Οι προκλήσεις της….ζωής μετά την χρεοκοπία.


Latest News

Ηλεκτρονικές αγορές: Το προφίλ του Έλληνα online shopper
Που και τι ψωνίζει - Πόσα ξοδεύει - Γιατί ψωνίζει από ηλεκτρονικά καταστήματα

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση από τη Fitch μας φέρνει μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα
Η αντίδραση του πρωθυπουργού στην απόφαση της Fitch

B2B συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων στην Ιαπωνία
Στόχος της αποστολής είναι η αναβάθμιση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας και η προσέλκυση επενδύσεων

Σταϊκούρας: Δημοσιονομικός χώρος τον Φεβρουάριο για επιπλέον μέτρα στήριξης
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών «καίει» τις επιχειρήσεις
Επιδεινώνονται οι σχέσεις με τις τράπεζες - Οι προσδοκίες για το 2023

Ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα «Κάλυψη»
H oμιλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο 40ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Τι σημαίνει πολιτικά η αναβάθμιση από τη Fitch – Το δώρο στην κυβέρνηση και η επενδυτική βαθμίδα με… το κιάλι
Η χθεσινή αναβάθμιση της Ελλάδας δεν είναι μία είδηση η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην δημοσκοπική ταση. Αλλά…

«Προωθείται η αποτελεσματική αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου»
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στο 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Γεωργιάδης: Η αναβάθμιση από τη Fitch ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε
Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά είπε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προκαλεί πολλές αδικίες στους συνταξιούχους και η κυβέρνηση αναζητεί λύση

Είναι παράνομη η μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες; – Τι απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης
Οι πελάτες των σούπερ μάρκετ διαμαρτύρονται για τη μείωση της ποσότητας σε συσκευασίες πολλών προϊόντων.