Τα στοιχεία από τη Federal Reserve του Σεντ Λούις δείχνουν ότι οι αγορές τιμολογούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,44% ετησίως για την επόμενη 10ετία, χαμηλότερα από το 2,54% που ήταν η εκτίμηση στα μέσα Μαΐου. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, που συνήθως αυξάνεται ότι οι επενδυτές περιμένουν περισσότερο πληθωρισμό, έχει εγκλωβιστεί στα όρια των 1,55%-1,75% για μήνες.

Και ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 3% από τα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκε τον Μάιο, ενώ ο δείκτης Nasdaq-100, δείκτης των μετοχών τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έχει ενισχυθεί κατά 4%. Η σχετική ισχύς των τεχνολογικών μετοχών αποτελεί ένδειξη της υποχώρησης των φόβων πληθωρισμού επειδή οι επενδυτές σε πολλές τέτοιες εταιρείες στοιχηματίζουν ότι θα βγάλουν πολλά χρήματα στο μέλλον. Η άνοδος των τιμών τείνει να οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια, τα οποία μειώνουν την τρέχουσα αξία των μελλοντικών ροών χρήματος.

Αν ο πληθωρισμός είναι πράγματι λιγότερο σοβαρό θέμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Federal Reserve θα αργήσει να αναλάβει δράση για τη σταθεροποίηση των τιμών.

Εργαλεία της κεντρικής τράπεζας περιλαμβάνουν βραχυχρόνια επιτόκια, ή δράση για την τόνωση των ομολογιακών αποδόσεων επιβραδύνοντας τις αγορές ομολόγων, πολιτική που χρησιμοποιούσε για να μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων όταν η πανδημία έπληττε την οικονομία.

Οι υψηλότερες αποδόσεις θα μπορούσαν να διαβρώσουν τις μετοχικές αποτιμήσεις και η Fed έχει αρχίσει να προσφέρει ενδείξεις ότι σύντομα θα εξετάσει την πορεία προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι ο κίνδυνος με την επικρατούσα ηρεμία στην αγορά για τον πληθωρισμό.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed στις 28-29 Απριλίου, τα πιο πρόσφατα που έχουν δημοσιοποιηθεί, αποκαλύπτουν ότι τα μέλη του συμβουλίου εξετάζουν τη συζήτηση για περιορισμό του μεγέθους του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ο Πάτρικ Χάρκερ, ο επικεφαλής της Federal Reserve της Φιλαδέλφεια, δήλωσε στη διάρκεια της εβδομάδας ότι ίσως είναι καιρός να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση. Και η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να ρευστοποιεί εταιρικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακούφισης στη διάρκεια της κρίσης.

Αν η Fed αναλάβει δράση, ή κάνει σαφές ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ οι επενδυτές είναι λιγότερο ανήσυχοι για τον πληθωρισμό και τον αντίκτυπο που έχει στη νομισματική πολιτική, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια πτώση για τις μετοχές. Αυτό είναι αλήθεια επειδή οι αποτιμήσεις μόλις που άρχισαν να αντανακλούν την μείωση των μέτρων στήριξης. Ενώ η μέση μετοχή στον δείκτη S&P 500 διαπραγματεύεται περίπου στις 21,5 φορές τα κέρδη ανά μετοχή του επόμενου έτους, μερικοί στη Wall Street βλέπουν αυτό τον αριθμό να μειώνεται περισσότερο από 10%. Πολλοί βλέπουν μια διόρθωση μεγαλύτερη του 15% ως μια πιθανότητα εφέτος.

Εξαιρουμένης της αποτίμησης, τα βραχυπρόθεσμα κέρδη για ορισμένες εταιρείες μπορεί να πληγούν από τον πληθωρισμό. Η διευθυντική ομάδα της 3M δήλωσε προ ημερών ότι τα υψηλότερα κόστη μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στα κέρδη της.

«Υπάρχει αυτό που μπορεί να συμβεί στις πρώτες ύλες, το logistics, τον πληθωρισμό εργατικού κόστους», είπε ο Μάικλ Ρόμαν, πρόεδρος και CEO της 3Μ. «Περιμένουμε κέρδη της τάξης του 0,30-0,50 δολαρίων για το έτος».

Η μέση τιμή αυτού του εύρους, 40 σεντς δηλαδή, είναι περίπου 4% των κερδών ανά μετοχή που αναμένεται για το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε την πρόσφατη αισιοδοξία της αγοράς με πολύ μεγάλη σοβαρότητα.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο