Την ανάγκη να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που υπάρχουν για την προστασία του κλίματος μέσω αύξησης των προστατευμένων περιοχών ανά τον κόσμο επισημαίνει η οργάνωση Protected Planet στην ετήσια έκθεσή της. Η οργάνωση καλεί ευθέως να συνεχιστούν οι προσπάθειες κυβερνήσεων και φορέων προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να προστατευθεί και να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα σε κάθε μέρος του κόσμου. Αυτό, όπως επισημαίνεται θα απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο, ώστε η προσπάθεια διαφορετικών χωρών να οδηγήσει στη συνολική αύξηση των προστατευμένων περιοχών παγκοσμίως.

Οι εκθέσεις της οργάνωσης Protected Planet που δημοσιοποιούνται κάθε δύο χρόνια έχουν ως στόχο να καταγραφούν όλες οι προστατευμένες περιοχές ανά τον κόσμο και να αξιολογηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όπως αναφέρει η οργάνωση, αυτό το διάστημα μπαίνουμε σε εποχή απαράμιλλης, όπως τη χαρακτηρίζει, ευκαιρίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που έχει μπροστά της η φύση.

Η πανδημία του COVID-19 έδειξε τη απειλή που συνιστά η απώλεια βιοποικιλότητας όχι μόνο για την υγεία του οικοσυστήματος, αλλά και για την υγεία των ανθρώπων, αναφέρεται στη σχετική έκθεση. Αυτό δημιούργησε νέα ώθηση για να αξιοποιηθούν οι προστατευόμενες και διατηρήσιμες περιοχές στο μέγιστο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Οι επόμενοι συνολικοί στόχοι για τη φύση, το λεγόμενο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020, πρόκειται να συμφωνηθούν στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί στο Κουνμίνγκ της Κίνας τον Οκτώβριο του 2021. Προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προστασίας της βιοποικιλότητας, ο πλανήτης μπορεί να μάθει περισσότερα από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν πριν από 10 χρόνια στο 10ο Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα στην Ιαπωνία, σημειώνεται σχετικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η έκθεση με την ονομασία Protected Planet 2020 αναφέρεται λεπτομερώς στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί έναντι του λεγόμενου αυτού Στόχου 11 του Aichi.

Στα τελικά συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εξής:

-Από το 2010 προστέθηκαν στο παγκόσμιο δίκτυο νέες προστατευόμενες περιοχές που καλύπτουν σχεδόν 21 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – μεγαλύτερες από την έκταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

-Από την πρώτη καταγραφή των μέτρων που χρειάζονται για την προστασία φυσικών περιοχών (OECM) το 2019, έχουν προστεθεί άλλα 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τέτοιων περιοχών στο παγκόσμιο δίκτυο. Μάλιστα το 42% προστέθηκε την τελευταία δεκαετία.

-Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια όλης της δεκαετίας ήταν στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

-Η αυξανόμενη αναγνώριση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν προστατευόμενες περιοχές ως φυσικές αποτελεσματικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις και η συμβολή τους στην υλοποίηση πολλαπλών στόχων αειφόρου ανάπτυξης, παρέχει ένα ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις σε πιο αποτελεσματικά εθνικά και παγκόσμια δίκτυα .

-Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι διατηρούνται όλοι οι τομείς σπουδαιότητας για τη βιοποικιλότητα και την προστασία των οικοσυστημάτων.

-Η χρηστή διακυβέρνηση αποτελεί βασικό παράγοντα για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Οι προστατευόμενες περιοχές μπορούν να έχουν ποικιλία διακυβέρνησης: κυβερνητική, ιδιωτική, διακυβέρνηση από αυτόχθονες πληθυσμούς και τοπικές κοινότητες ή οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών.

-Η ενσωμάτωση προστατευόμενων περιοχών παραμένει κρίσιμη πρόκληση για τη διασφάλιση της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Απαιτούνται μετρήσιμοι στόχοι για ολοκληρωμένη χρήση γης και για θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό ώστε να διευκολύνεται η πρόοδος στον τομέα αυτό.

Η έκθεση αναφέρεται ακόμη στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια για την ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου προστατευόμενων και διατηρούμενων περιοχών. Στο μέλλον, το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020 αποτελεί σαφή ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές προσπάθειες θα λαμβάνουν υπόψη τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των προστατευόμενων και των διατηρημένων περιοχών, όπως αναφέρεται.

Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών για την επίτευξη των στόχων παρέχουν τη βάση για μελλοντικές προσπάθειες αντιμετώπισης των υφιστάμενων κενών στην οικολογική εκπροσώπηση, τη συνδεσιμότητα, τη δίκαιη διακυβέρνηση και την κάλυψη τομέων σημαντικών για τη βιοποικιλότητα, αναφέρεται ακόμη. Σημειώνεται τέλος πως ένα παγκόσμιο δίκτυο ισχυρών προστατευόμενων και διατηρημένων περιοχών θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη της υγείας των ανθρώπων και του ίδιου πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green