H ψηφοφορία για το πιστοποιητικό COVID-19, οι πατέντες των εμβολίων και η στρατηγική βιοποικιλότητας είναι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα δημοσιευθεί την Τετάρτη.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι πρόκειται να ανακοινώσει τον νικητή του κινηματογραφικού βραβείου κοινού LUX 2021 σε τελετή στο Στρασβούργο. Τρεις ταινίες διεκδικούν το βραβείο και ο νικητής θα επιλεχθεί από κοινού από τους Ευρωπαίους πολίτες (50%) και τους ευρωβουλευτές (50%).

Τη Δευτέρα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητούν τη νέα στρατηγική βιοποικιλότητας της ΕΕ με ορίζοντα το 2030. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επόμενη μέρα. Το ψήφισμα ζητά, μεταξύ άλλων, να προστατευθεί τουλάχιστον το 30% της χερσαίας έκτασης και το 30% της θαλάσσιας περιοχής της ΕΕ και τονίζει την ανάγκη αναχαίτισης της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών και άλλων επικονιαστών.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν την απάντηση της ΕΕ στην αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπάνου στο Μινσκ της Λιθουανίας και τη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς με τον επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ. Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Την Τετάρτη, η ολομέλεια ψηφίζει επί της άρσης των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας των εμβολίων κατά του COVID-19.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν και ψηφίζουν για τη σύσταση του Global Europe, του νέου προγράμματος ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας της ΕΕ. Το Global Europe θα υποστηρίζει έργα που προωθούν τις αξίες της ΕΕ όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία ή αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως την κλιματική κρίση και τη μετανάστευση.

Οι κανόνες που υιοθετήθηκαν το 2020 σχετικά με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στα κράτη μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις αξίες της ΕΕ βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της συνόδου ολομέλειας του Ιουνίου. Η συζήτηση θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο+, ύψους 88 δισ. ευρώ, που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και της παιδικής φτώχειας και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια:

  • Η έκκληση για κατάργηση των κλουβιών για τα παραγωγικά ζώα από πολίτες της ΕΕ
  • Οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις κατά θεσμών της ΕΕ και κρίσιμων υποδομών
  • Το ψήφισμα σχετικά με το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων του Τσέχου πρωθυπουργού
  • Η αξιολόγηση της ειδικής συνόδου του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο
  • Η συζήτηση με την Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης που υποβλήθηκαν ήδη από τα κράτη μέλη
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή