Εδώ και εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαμηνύσει ότι στη συνάντηση του Ιουνίου θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναθεωρήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP).

Οι δηλώσεις αυτές αρχικά ερμηνεύτηκαν ως πρόθεση για περιορισμό του προγράμματος, ωστόσο όσο οι μέρες περνούν το σενάριο αυτό φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και Κεντρικοί Τραπεζίτες άλλων χωρών της ευρωζώνης τονίζουν σε δηλώσεις τους ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στήριξη στην ευρωπαϊκή οικονομία για όσο χρειαστεί.

Η μεταβατική λύση

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι τι θα αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης (10 Ιουνίου).

Αναλυτές τονίζουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα στείλει ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στήριξης στην οικονομική ανάκαμψη, και πως θα διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει ακόμα να τερματίσει το πρόγραμμα PEPP.

Μάλιστα, πολύς λόγος γίνεται τελευταία και για την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει στους κόλπους της ΕΚΤ, ώστε να βρεθεί και η διάδοχη «λύση» στο πρόγραμμα, ένα μεταβατικό πλαίσιο όταν

θα σταματήσει το ΡΕΡΡ.

Περιστέρια και Γεράκια

Σε άλλες εποχές, τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί τόσο για την ισχυρή ανάκαμψη όσο (κυρίως) και για τον πληθωρισμό θα ήταν αρκετά για να σημάνουν στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της ΕΚΤ, ωστόσο η Λαγκάρντ εστιάζει πλέον στο ένα πράγμα που ενώνει τα περιστέρια με τα γεράκια. Κι αυτό είναι η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο περίπου 4% από τα χαμηλά του τέλους Μαρτίου και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες.

Αυτό πιθανότατα έβαλε τα φρένο σε τυχόν σκέψεις για πρόωρη απόσυρση από το πρόγραμμα.

Υπογραμμίζουμε ότι τα περιστέρια επιθυμούν διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ενώ τα γεράκια υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ταχύτερα η απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Το θέμα ωστόσο, των πληθωριστικών ανησυχιών σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάκαμψη έχει ανοίξει και οι συζητήσεις είναι έντονες.

Και όχι μόνο στην Ευρώπη. Ο Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Ιουνίου με βασικό θέμα στη ατζέντα, επίσης, τη στήριξη της οικονομίας.

Και για τις δύο κεντρικές τράπεζες, οι ακραίες συνθήκες της πανδημίας αποτελούν εμπόδιο στην αξιολόγηση των προοπτικών για τη σταθερότητα των τιμών.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία ήταν κατηγορηματικός: υποστήριξε ότι δεν είναι η ώρα να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό ωστόσο «Κάποιος πρέπει πάντα να τον κρατά στο μυαλό μας»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία