
Πολύ νωρίς και πολύ επώδυνα ξεκίνησαν οι ετήσιες δασικές πυρκαγιές με τον αφανισμό 71.000 στρεμμάτων στα Γεράνεια Ορη. Χωρίς ευτυχώς ανθρώπινα θύματα, όπως στο Μάτι, αλλά με σχεδόν αφανισμό ενός παρθένου δάσους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οικονομικό κόστος για τους ιδιώτες-θύματα και την εθνική οικονομία. Την επιμήκυνση του χρόνου των πυρκαγιών επιτείνει η συσσωρευμένη μάζα εύφλεκτου υλικού που δημιούργησε ο εφετινός χιονιάς στα βόρεια προάστια της Αθήνας, το οποίο, καθώς δεν έχει απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές, θα απειλήσει και πάλι ζωές αν εκδηλωθεί φωτιά.
Οι δασικές πυρκαγιές, ένα παγκόσμιο φαινόμενο, είναι αναπόφευκτες. Ομως μπορούν να περιορίζονται αν υφίσταται οργανωμένη πρόληψη και αποτελεσματικότητα έγκαιρης καταστολής.
Πώς όμως να προληφθούν οι πολλές και εκτεταμένες πυρκαγιές, όταν δεν υφίσταται στοιχειώδης πρόληψη;
Κάθε χρόνο π.χ. πληροφορούμεθα ότι οι δήμοι, μολονότι τους χορηγούνται σχετικά κονδύλια, δεν φροντίζουν να απομακρύνουν τα ξερά κλαδιά και χόρτα, που κατακλύζουν δρόμους και αυλές σπιτιών, αλλά και τους πυκνοδομημένους λόφους με αυθαίρετα ή νομιμοποιηθέντα χωρίς άνετη ρυμοτομία και χωρίς έγκαιρη ετήσια καμπάνια συναγερμού και ενεργοποίησης όλων των πολιτών.
Πώς άλλωστε να προληφθούν οι δασικές πυρκαγιές, όταν τα αυθαίρετα στα περισσότερα βουνά μας συνιστούν ωρολογιακές βόμβες για τα δάση μας;
Πόσα από όσα σπίτια καίγονται από τις πυρκαγιές έχουν οικοδομηθεί μετά από σχετική άδεια; Οι αυθαίρετες κατοικίες στα δάση είναι πιθανότατα σε μεγάλο ποσοστό υπεύθυνες για τις πυρκαγιές από τα σκουπίδια τους, που τα πετούν σε γειτονικές χαράδρες, καθώς ως αυθαίρετα δεν εξυπηρετούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας. Στην κατηγορία των μπουρλοτιέρηδων ανήκει και ο μεγαλύτερος αριθμός από τους εκδρομείς και κυνηγούς, που αφήνουν συνήθως πίσω τους άφθονο εύφλεκτο υλικό από πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια, κονσέρβες και άλλα απόβλητα, έτοιμα να μπουρλοτιάσουν σε πρώτη ευκαιρία. Ρίξτε μια ματιά στα ρείθρα των εθνικών και επαρχιακών οδών και θα διαπιστώσετε πόσα τέτοια εύφλεκτα σκουπίδια πετούν από τα παράθυρά τους τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Δυστυχώς η ανευθυνότητα αυτή ελλήνων πολιτών επιβραβεύεται από τις κάθε τόσο νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων, όπως και από την επιμελή αποφυγή των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις πυρκαγιές να ερωτήσουν τα θύματα των καμένων οικιών μήπως είναι αυθαίρετες. Αλλωστε ουδέποτε ερωτώνται οι θρηνούντες για την απώλεια μόχθων μιας ζωής αν είχαν ασφαλίσει τα καμένα σπίτια τους. Δυστυχώς ούτε το κράτος, ούτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις καλούν τους πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους, για να μην κατηγορηθούν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών από την πάντα καραδοκούσα αντικαπιταλιστική Αριστερά.
Περιττό να λεχθεί ότι το ημέτερο σχεδόν ανύπαρκτο κράτος δικαίου επίσης δεν μεριμνά αποτρεπτικά με αυστηρές ποινές κατά των εμπρηστών, που συνήθως βάζουν φωτιές από αμέλεια. Ποτέ δεν μαθαίνουμε ποια ήταν η τύχη των κατά καιρούς συλλαμβανομένων εμπρηστών εξ αμελείας ή και εκ προθέσεως, καθώς τα δικαστήρια συνήθως απαλλάσσουν τους υπευθύνους ή και οσάκις επιβάλλουν κάποιες φυλακίσεις και αυτές δεν εκτίονται, αφού παρέχεται σχεδόν πάντα αναστολή της ποινής.
Αλλά το καυτό αυτό πρόβλημα επιβαρύνεται και από μία σειρά στοιχείων και διαπιστώσεων στις οποίες θα αναφερθούμε την επόμενη Κυριακή.


Latest News

Μειώθηκαν 1,9% οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στο α΄ τρίμηνο - 1 στα 3 υβριδικό
Το μερίδιο αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία ανήλθε στο 15,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, πολύ μακριά από το αναμενόμενο

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό