Την ερχόμενη πέμπτη, σύμφωνα με οικονομολόγους κορυφαίων οίκων και σχεδόν του συνόλου της αγοράς, κατά την συνεδρίασή της, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια ουσιώδη μεταβολή στην νομισματική της πολιτική, καθώς θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με τον ίδιο ρυθμό τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (όπου θα ανακοινώσει την  αναθεώρηση της πολιτικής της)  στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ) προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί.

Θα διατηρήσει δηλαδή τις αγορές ομολόγων στα 20 δισ. ευρώ την εβδομάδα έως και το Σεπτέμβριο προτού τις μειώσει, όπως επίσης και συνολικά το πρόγραμμα πανδημίας (ΡΕΡΡ) ως τη λήξη του το Μάρτιο του 2022  χωρίς ωστόσο να υπάρξει νέα επέκτασή του.

Σε αναζήτηση ενδείξεων

Οι επενδυτές αναζητούν πάντως ενδείξεις για το εάν η ΕΚΤ προσανατολίζεται  να μετριάσει  τη ροή της ρευστότητας, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% το Μάιο, ξεπερνώντας ελαφρώς το στόχο της, αν και  οι περισσότεροι οικονομολόγοι αλλά  και αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές εφιστούν την προσοχή, καθώς παραδοσιακά το καλοκαίρι, οι αγορές ομολόγων περιορίζονται ελαφρώς, κάτι που θα μπορούσε  να στείλει το λάθος μήνυμα στους επενδυτές.

Η συνάντηση της Πέμπτης θα μπορούσε να δόση ένα στίγμα, κάποιες πληροφορίες  για τις  μελλοντικές εξελίξεις, αλλά δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική δράση, εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι της ING, αναμένοντας πάντως πως ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ στο β εξάμηνο του 2021 θα κυμανθεί ποιο κοντά στο 3% από ότι στο 2%.

Ας μην ξεχνάμε. σημείωσαν,  πως η άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε σε μέσα επίπεδα σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στη ζώνη του ευρώ κατά  40 μονάδες βάσης τους τελευταίους μήνες.

Όπως εκτιμά πάντως η ΕΚΤ  δεν θα επεκτείνει το PEPP μετά τον Μάρτιο του 2022 αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με ρυθμό 40 – 50 δισ. ευρώ μηνιαίως μετά τον Μάρτιο του 2022 μέσω του προγράμματος APP, στο οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει η Ελλάδα.

Η ΕΚΤ αγοράζει σήμερα ομόλογα  80 δισ. ευρώ το μήνα στο πλαίσιο του PEPP και 20 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα στο πλαίσιο του APP, κάτι που  αναμένουμε ότι θα διατηρηθεί και το επόμενο τρίμηνο, εκτίμησαν και αναλυτές της PIMCO, ενώ για την BofA, η ανακοίνωση της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ το φθινόπωρο αναμένεται να δώσει περισσότερο φως για τις προθέσεις της ΕΚΤ και το «μέλλον» του PEPP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ