Σε υψηλά δεκαετίας σκαρφάλωσαν οι εισαγωγές της Κίνας τον Μάιο, λόγω της εκτίναξης της ζήτησης για πρώτες ύλες, παρά την επιβράδυνση των εξαγωγών περισσότερο από το αναμενόμενο, εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσαν τα κρούσματα κορωνοϊού σε σημαντικά νότια λιμάνια της χώρας.

Ενώ μια σημαντική ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες αγορές όπως μεταδίδει το Reuters, ενίσχυσε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, η αύξηση του κόστους πρώτων υλών και των ναύλων, η συμφόρηση στα logistics και η ενίσχυση του yuan κινήθηκαν κινήθηκαν κάτω από τις προβλέψεις για τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εξαγωγέα, μεταδίδει το Reuters.

Οι εξαγωγές της Κίνας σε δολάρια αυξήθηκαν κατά 27,9% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, έναντι 32,3% τον Απρίλιο και λιγότερο από τη εκτίμηση των αναλυτών για 32,1%.

«Οι εξαγωγές εξέπληξαν με τη μικρή υποχώρηση, ίσως εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού στην επαρχία Γκουαντόνγκ, που επιβράδυναν τον κύκλο εργασιών στα λιμάνια της Σενζέν και του Γκουανζού», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management, προσθέτοντας ότι ο τζίρος στα λιμάνια θα παραμείνει χαμηλός τον Ιούνιο.

Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες προειδοποιούν τους πελάτες τους για ανησυχητική συμφόρηση το λιμάνι της Σενσγιέν Γιαντιάν στην επαρχία Γκουάνγκντονκγ μετά την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων.

Πέρα από την επίπτωση που έχουν τα κρούσματα στην Γκουάνγκντονγκ, η παγκόσμια έλλειψη σε μικροτσίπ έχει αρχίσει να πλήττει όλα τα εξαγώγιμα είδη της Κίνας που συνδέονται άρρηκτα με τους ημιαγωγούς, ανέφερε ο Ίρις Πάνγκξ, επικεφαλής οικονομολόγο στην ING για την Κίνα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα είδη μεταποίησης και εξαρτήματα αυτοκινήτων, η μεγαλύτερη κατηγορία εξαγωγών της χώρας, μειώθηκε κατά 4%, σύμφωνα με τον ίδιο.

Την ίδια στιγμή, το ράλι της ισοτιμίας τις τελευταίες εβδομάδες κοντά σε υψηλά τριετίας έναντι του δολαρίου μπορεί να επιβαρύνει τους Αμερικανούς καταναλωτές με υψηλότερες τιμές.

Όσον αφορά τις εισαγωγές της Κίνας, αυξήθηκαν 51,1% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα σε δολάρια. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιανουάριο του 2011, αλλά χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις για 51,5%.

Η Κίνα σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα 45,53 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση, περισσότερο από τα 42,86 δισ. δολάρια του Απριλίου, παραμένοντας χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 50,5 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή