Δριμύτατη κριτική για το χειρισμό του μέγκα σκανδάλου της Wirecard ασκεί στον Γερμανό υπουργό Οικονομκών Όλαφ Σολτς (και δευτερευόντως και στην ίδια την Άνγκελα Μέρκελ) έκθεση της γερμανικής Βουλής, μόλις λίγους μήνες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη του Σεπτεμβρίου.

Στις 675 σελίδες της έκθεσης, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης έρευνας αναφορικά τις πτυχές της μεγαλύτερης εταιρικής απάτης που έχει καταγραφεί στην σύγχρονη Γερμανία, επιρρίπτονται ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών και προσωπικά τον κ. Σολτς δεδομένης της αποτυχίας του αρμοδίου εποπτικού οργάνου του χρηματοπιστωτικού κλάδου, της BaFin –που υπάγεται στο υπουργείο-, να «προλάβει» την απάτη.

Στην ίδια έκθεση, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν και την κυρία Μέρκελ για… αφέλεια(!) απέναντι στις πρακτικές lobbying που χρησιμοποίησε η Wirecard.

H Wirecard, που ιδρύθηκε το 1999, ξεκίνησε ως πλατφόρμα συναλλαγών και πληρωμών για ιστότοπους που είχαν σχέση με online στοιχεήματα και πορνογραφία και εξελίχτηκε σε μια από τις πιο «καυτές μετοχές του χρηματιστηριακού δείκτη DAX και του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου, πριν «βαρέσει»… κανόνι τον περασμένο Ιούνιο, με χρέη της τάξεως των 4 δισ. δολαρίων. Λογιστικές εκθέσεις έκαναν λόγο για μια αριστοτεχνική παγκόσμια απάτη, που όμως βασίστηκε και σε εξαιρετικό lobbying από την πλευρά της εταιρείας που είχε αποσπάσει τη στήριξη και τα εύσημα ακόμη και της ίδιας της κυρίας Μέρκελ. Τα δε, τοπικά media την χαρακτήρισαν ως τη γερμανική… Enron για τον αντίκτυπο που προκάλεσε σε όλη την αγορά.

Έκτοτε το θέμα έχει απασχολήσει τους εισαγγελείς, όπως και τη γερμανική βουλή. Μάλιστα και η ίδια η Καγκελάριος κλήθηκε να καταθέσει στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, τον Απρίλιο,  όμως η σημερινή έκθεση ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά δεδομένου πως επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες στον Όλαφ Σολτς, ο οποίος είναι και ο επίσημος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή