![Οι χώρες με την υψηλότερη και χαμηλότερη φορολόγηση εταιρειών στον κόσμο [Χάρτης-Διαγράμματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/tax-1-768x512.jpg)
Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των Επτά (G-7) προηγμένων κρατών συμφώνησαν το Σάββατο να υποστηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φορολογίας εταιρειών τουλάχιστον 15%.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ένα τέτοιο ελάχιστο παγκόσμιο ποσοστό θα τερματίσει τον «ανταγωνισμό στη φορολογία των εταιρειών» και «θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».
Κυβερνήσεις κρατών που διαθέτουν μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια την πρόκληση της φορολόγησης μεγάλων εταιρειών, όπως οι τεχνολογικοί γίγαντες Facebook και Google.
Μια κοινή πρακτική μεταξύ πολλών πολυεθνικών εταιρειών είναι να δηλώνουν εισόδημα – όπως αυτό που προέρχονται από άυλες πηγές, π.χ. λογισμικό και διπλώματα ευρεσιτεχνίας – σε περιοχές χαμηλής φορολόγησης ανεξάρτητα από το πού πραγματοποιούνται οι πωλήσεις. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να αποφεύγουν την καταβολή υψηλότερων φόρων στις χώρες καταγωγής τους.
Η συμφωνία G-7 τροφοδοτεί μια ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια επικαιροποίησης των φορολογικών κανόνων σε όλο τον κόσμο και θα συζητηθεί περαιτέρω στην επικείμενη συνάντηση της ομάδας των είκοσι (G-20) πλουσιότερων κρατών του κόσμου τον επόμενο μήνα.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια φορολογία τα τελευταία χρόνια. Αναμένεται ότι ένας παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των 50 δισ έως 80 δισ δολαρίων σε πρόσθετους φόρους που οι εταιρείες θα καταλήξουν να πληρώνουν, σύμφωνα με το Reuters.
Υψηλότεροι και χαμηλότεροι συντελεστές φόρου εταιρειών
Σε γενικές γραμμές, χώρες στην Αφρική και τη Νότια Αμερική επιβάλλουν υψηλότερους συντελεστές φόρου εταιρειών σε σύγκριση με πολλά κράτη στην Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με στοιχεία του think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, Tax Foundation, του ΟΟΣΑ και της συμβούλου KPMG.
Περίπου 15 χώρες δεν επιβάλλουν γενικό φόρο εισοδήματος εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτό περιλαμβάνει νησιωτικά κράτη, όπως οι Βερμούδες, τα νησιά Cayman και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα οποία είναι ευρέως γνωστά ως υπεράκτιοι «φορολογικοί παράδεισοι» – στους οποίους οι μεγάλες εταιρείες μεταφέρουν τα κέρδη τους προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους.
Αυτές οι χώρες, με τη σειρά τους, επωφελούνται από θέσεις εργασίας που δημιουργούνται για να εξυπηρετούν τις πολυεθνικές εταιρείες, όπως νομικές και λογιστικές υπηρεσίες. Οι φορολογικοί παράδεισοι κερδίζουν επίσης χρήματα από τέλη που καταβάλλουν μεγάλες εταιρείες για τη δημιουργία θυγατρικών στις περιοχές αυτές.
Ο Ντάνιελ Μπαν αντιπρόεδρος παγκόσμιων πρότζεκτ της Tax Foundation, δήλωσε στο CNBC ότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής και ποια μέρη του εταιρικού εισοδήματος θα φορολογηθούν. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι οι φορολογικοί παράδεισοι μπορεί και να μην εξαφανιστούν εντελώς…


Latest News

«Μπουρλότο» σε εταιρεία Fintech από «ακτιβιστική» επενδυτική εταιρεία
Στα όρια της ανοχής τους προς εταιρείες του τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) φτάνουν οι επενδυτές

«Τριγμοί» στο γερμανικό real estate - Οι κατασκευαστές χάνουν μαζικά πελάτες
Αύξηση του κόστους κατασκευής και υψηλότερα επιτόκια δυσκολεύουν τους κατασκευαστές - Σε τι απέτυχε η κυβέρνηση του καγκελάριου Σόλτς

Citigroup: Οι μισθοί… θα είναι ο επόμενος καταλύτης για τα επιτόκια της ΕΚΤ
Οι εκτιμήσεις για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Συμφωνία ΕΕ με Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο για την αλιεία
Εξασφαλίζει αλιευτικές δυνατότητες σχεδόν 388.000 τόνων για τον στόλο της ΕΕ

Η Huawei ρίχνει... άγκυρα στην Ευρώπη - Που θα χτίσει το πρώτο εργοστάσιο
Η κίνηση έρχεται παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιορίζουν ή απαγορεύουν τη χρήση εξοπλισμού που κατασκευάζει η Huawei

Άπιαστο όνειρο η στέγη στην Ευρώπη - Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην Ελλάδα [γραφήματα]
Οι κάτοικοι των πόλεων πλήττονται περισσότερο από τα ακριβά στεγαστικά δάνεια, τα ενοίκια και το κόστος ενέργειας

O νέος «φορολογικός παράδεισος» για τους απανταχού κροίσους
Τι έχει αλλάξει κατά την τελευταία χρονική περίοδο

Το «μεγάλο παζάρι» του Βερολίνου - Ύστατη προσπάθεια για τον προϋπολογισμό
Ερίζουν στον κυβερνητικό συνασπισμό για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα

Αλλάζει στάση η Goldman Cachs: Νωρίτερα η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Fed
Οι νέες προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας

Απότομο «φρένο» στα στεγαστικά δάνεια - Σε χαμηλό 10ετίας η ζήτηση
Λιγότεροι Ευρωπαίοι αγοράζουν σπίτια λόγω ακρίβειας και υψηλών επιτοκίων - Η αγορά κατοικίας δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα, λένε αναλυτές