Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει με τα σχέδιά του για δαπάνες 4 τρις δολαρίων ακόμη κι αυτά πυροδοτήσουν πληθωρισμό που θα συνεχιστεί το επόμενο έτος και προκαλέσουν αύξηση επιτοκίων.

«Αν καταλήξουμε σε ένα περιβάλλον ελαφρώς υψηλότερων επιτοκίων, στην πραγματικότητα αυτό θα ήταν καλό από την άποψη της κοινωνίας και της Federal Reserve,» είπε η Γέλεν σε συνέντευξή της στο Bloomberg την Κυριακή, μετά την επιστροφή της από τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών του G7 στο Λονδίνο.

Η συζήτηση για τον πληθωρισμό εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, ανάμεσα σ΄ αυτούς όπως η Γέλεν που υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες αυξήσεις τιμών καθοδηγούνται από περιοδικές ανωμαλίες που δημιουργεί η πανδημία –όπως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη των δαπανών με την επανεκκίνηση των οικονομιών- και στους επικριτές που υποστηρίζουν ότι η κρατική βοήθεια ύψους τρις δολαρίων θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια διαρκή άνοδο στα κόστη. Τα πακέτα τόνωσης του Μπάιντεν θα ενισχύσουν τις δαπάνες κατά περίπου 400 δις δολάρια ετησίως, δήλωσε η Γέλεν, τονίζοντας ότι αυτά δεν είναι αρκετά για να προκαλέσουν υπερθέρμανση της οικονομίας. Οποιαδήποτε άνοδος των τιμών που προκαλείται από το πακέτο στήριξης θα εξαφανιστεί το επόμενο έτος, τόνισε. «Παλεύουμε με έναν πληθωρισμό που είναι πολύ χαμηλός και επιτόκια που είναι επίσης πολύ χαμηλά για μια δεκαετία,» δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, για να προσθέσει ότι «θέλουμε να επιστρέψουν σε ένα φυσιολογικό επίπεδο επιτοκίων και αν αυτό βοηθά κάπως στο να ανακουφίσει τα πράγματα τότε δεν είναι κάτι κακό –αυτό είναι κάτι καλό.»

Αγορές ενεργητικού

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε 4,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και τα στοιχεία του Μαίου θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. Η Fed έχει δεσμευτεί ότι θα αρχίσει την αποκλιμάκωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ενεργητικού (120 δις δολάρια) όταν υπάρξει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» στον πληθωρισμό και την απασχόληση. Ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ επιδιώκει να πείσει τους επενδυτές ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του εξακολουθούν να προβλέπουν ότι το βασικό τους επιτόκιο θα παραμείνει κοντά σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2023.

«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τα επόμενα πακέτα,» δήλωσε η Γέλεν, προσθέτοντας: «Δεν είναι μέτρα τόνωσης, είναι επενδύσεις που θα αντιμετωπίσουν τις χρόνιες ανάγκες της οικονομίας μας.» Η αμερικανίδα υπουργός οικονομικών επισήμανε ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής μπορούν να χειριστούν οποιαδήποτε πιθανή αύξηση του πληθωρισμού. «Γνωρίζω αυτό τον κόσμο –είναι πολύ καλοί,» δήλωσε η Γέλεν. «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται να αποτύχουν.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή