Ιδιαίτερα επικριτικές απέναντι στη συμφωνία του G7 για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο εμφανίστηκαν διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, που ασχολούνται με την πάταξη της πείνας και της ανισότητας, όπως η Oxfam και η Eurodad.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν πως το νέο καθεστώς εξυπηρετεί τις πλούσιες χώρες στην πάταξη της φοροαποφυγής, καθώς οι περισσότερες από τις μεγάλες πολυεθνικές έχουν έδρα στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, αφήνοντας έτσι… ψίχουλα για τις φτωχότερες χώρες, όπου επίσης δραστηριοποιούνται οι πολυεθνικές.

«Το G7 είναι ένα μικρό κλαμπ πλούσιων και πολύ ισχυρών κρατών. Έχουν συμφέρον να συνεργάζονται και έφτιαξαν μια συμφωνία που ευνοεί τους ίδιους» σχολίασε η Τόβε Ρίντινγκ της Eurodad, με τον ειδικό επί φορολογικών θεμάτων της Oxfam, Κρίστιαν Χάλουμ να συμφωνεί πως η συμφωνία είναι… κομμένη και ραμμένη για τους πλούσιους και άδικη για τους φτωχούς. «Μιλάμε για μια γιγαντιαία μεταφορά χρημάτων προς τις πλούσιες χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανάλογη στάση υιοθέτησε και το γκρουπ «Tax Justice Network», σχολιάζεται πως η συμφωνία είναι άδικη.

Θυμίζουμε πως η Ομάδα των Επτά συμφώνησε στην υιοθέτηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%, με στόχο οι μεγάλες πολυεθνικές να μην φοροαποφεύγουν εκμεταλλευόμενες «παραθυράκια» και ευνοϊκά φορολογικά πλαίσια σε τρίτες χώρες, που έχουν σαν αποτέλεσμα οι αναπτυγμένες χώρες να χάνουν πολύτιμα έσοδα.

Ενδεικτικά πρόσφατη έρευνα υπολόγισε πως η Ε.Ε. θα διασφαλίσει επιπλέον 50(!) δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα από τις πολυεθνικές, με τη δρομολόγηση του παγκόσμιου φόρου ύψους 15%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή