Οι μετοχές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών αντέδρασαν ελάχιστα στη συμφωνία ορόσημο των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο, με τους επενδυτές να υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί η στήριξη κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα καθαρά αποτελέσματα των εταιριών.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες της G7 συμφώνησαν το Σάββατο να στηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% και το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις χώρες της G20 για μια ευρύτερη συμφωνία για τις νέες φορολογικές προτάσεις.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η φορολογική συμφωνία δεν θα πλήξει τις εταιρίες εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία με χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ιρλανδία, της οποίας η οικονομίας ευημερεί με την εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από πολυεθνικές λόγω των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

Οι μετοχές των Facebook, Amazon.com, Apple, Microsoft και Alphabet, της μητρικής της Google, σημείωσαν πτώση μεταξύ 0,4% και 0,7%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των τεχνολογικών μετοχών ήταν νωρίτερα αμετάβλητος.

«Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής πρέπει να καθοριστούν και πιθανό να αμβλυνθούν περαιτέρω», δήλωσε αναλύτρια της State Street Global Markets.

Το Δουβλίνο, που αντιστέκεται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εναρμονίσει τους φορολογικούς της κανόνες, είναι απίθανο να αποδεχθεί έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή αμαχητί.

«…οι άμεσες επιπτώσεις στην αγορά αναμένεται να είνα ελάχιστες», σχολίασε ο Ίαν Γουίλιαμς, αναλυτής στην Peel Hunt.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή