Tο πρώτο σκέλος του αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας έχει πλέον ολοκληρωθεί ανακοινώνει το Κρεμλίνο, με το φυσικό αέριο να αναμένεται να αρχίσει να ρέει μέσα στις επόμενες δέκα περίπου ημέρες.

Παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και ευρωπαίων συμμάχων τους για το νέο αυτό αγωγό που θα διπλασιάσει τις πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δηλώνει έτοιμος για πιο στενή συνεργασία με τη Γηραιά Ήπειρο στο θέμα της ενέργειας.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη ο Πούτιν ανακοίνωσε προσωπικά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αρχίσει τη διακίνηση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2.

Οι εργασίες συνεχίζονται στο δεύτερο σκέλος του αγωγού που περιλαμβάνει επιπλέον γραμμές μεταφοράς. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο για να ολοκληρωθεί και το δεύτερο σκέλος απαιτούνται ακόμη εργασίες σε μόλις 90 χλμ περίπου του αγωγού.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην ομιλία του και σε περιβαλλοντικές ανησυχίες χαρακτηρίζοντας ως μύθο κατηγορίες πως η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές ρύπων με ρυθμό γρηγορότερο από αυτό της Ευρώπης.

Το γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι είναι πολύ χοντρό. Όταν ολοκληρωθεί ο νέος διπλός αγωγός Nord Stream 2 θα διπλασιαστεί την χωρητικότητα του υπάρχοντος Nord Stream που περνά κάτω από τη Βαλτική και φτάνει στην Ευρώπη.

Ο Nord Stream 2 θα δημιουργήσει μια νέα ευκαιρία για τη ρωσική Gazprom ώστε αυξήσει τις πωλήσεις της στη Δυτική Ευρώπη. Επίσης η Gazprom με τον τρόπο αυτό θα έχει πολύ μικρότερη εξάρτηση στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Όλα αυτά δεν τα βλέπουν με καλό μάτι οι ΗΠΑ που φοβούνται για αύξηση της επιρροής της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι πως ο Πούτιν στην ομιλία του άφησε ανοικτή την πιθανότητα να πληρώνεται η Ρωσία σε ευρώ για το φυσικό αέριο, γυρίζοντας την πόρτα στο δολάριο. «Το ευρώ είναι απολύτως αποδεκτό για εμάς όσον αφορά τις πληρωμές φυσικού αερίου”, είπε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας «Αυτό μπορεί να γίνει, φυσικά και μάλλον πρέπει να γίνει».

Οι επιπλέον πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να μειώσουν τις αντίστοιχες πωλήσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αυξάνοντας την εξάρτηση της ηπείρου από την κρατική εταιρεία Gazprom.

Ο αγωγός των 1.230 χλμ. θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα του υπάρχοντος Nord Stream που άρχισε να λειτουργεί το 2011. Η Gazprom ελέγχει τν κύρια εταιρεία διαχείρισης του έργου, την Royal Dutch Shell και άλλους τέσσερις επενδυτές που καλύπτουν περίπου τα μισά χρήματα από το συνολικό κόστος της κατασκευής του αγωγού που ανέρχεται σε περίπου 9,5 δις ευρώ.

Ο αγωγός αναμενόταν να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά το 2019. Αμερικανικές κυρώσεις όμως σε μια προσπάθεια να σταματήσει το έργο είχαν αναγκάσει την ελβετική εταιρεία Allseas Group να αποσύρει τα ειδικά πλοία τοποθέτησης κομματιών των αγωγού στη θάλασσα. Αυτό είχε πλήξει έργο μήκους 160 χλμ περίπου. Το έργο αυτό ανέλαβαν στη συνέχεια ρωσικά πλοία που προχώρησαν την τοποθέτηση του αγωγού σε χωρικά ύδατα της Γερμανίας και της Δανίας τον περασμένο χειμώνα.

Επίσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον Αύγουστο του 2020 δέχθηκε πιέσεις στη Γερμανία να αποχωρήσει η χώρα από το έργο, μετά τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Στο έργο έχουν επίσης αντιταχθεί η Ουκρανία, η Πολωνία η Σλοβακία. Οι ανησυχίες των χωρών αυτών μειώθηκαν εν μέρει μετά τη συμφωνία της Gazprom για τη συνέχιση της διέλευσης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, τουλάχιστον έως το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή