
Οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για την Covid-19 έχουν δημιουργήσει μια «πανδημία δύο ταχυτήτων» με τους πληθυσμούς στις δυτικές χώρες να προστατεύονται και στις φτωχότερες να παραμένουν εκτεθειμένοι, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας ξανά έκκληση για δωρεές εμβολίων.
«Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων», τόνισε ο Τέντρος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη. «Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την Covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων. Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», είπε, σημειώνοντας πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».
Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για την Covid-19 να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στον μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.Μέχρι τις 4 Ιουνίου, ο COVAX είχε παραδώσει περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες και εδάφη, ποσότητα χαμηλότερη από την αναμενόμενη.
Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και πως κάποιες από αυτές θα είναι κοντά στο να ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2021.Ενώ δεν ανέφερε συγκεκριμένα αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με το Reuters η Σενεγάλη ενδέχεται να αρχίσει να παράγει εμβόλια για την Covid-19 το επόμενο έτος βάσει μιας συμφωνίας με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας Univercells, με στόχο την τόνωση των φιλοδοξιών της Αφρικής για την παρασκευή φαρμάκων.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε παράλληλα εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια βασίζονται στη λεγόμενη τεχνολογία mRNA, να μοιράσουν τις γνώσεις τους με την Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για την Covid-19 (Covid-19 Technology Access Pool) που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα