Σημαντικός σταθμός για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, θεωρείται η ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός πως η χώρας μας μαζί με άλλες έξι χώρες το εφαρμόζουν ήδη από την 1η Ιουνίου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα κυκλοφορήσει από την 1η Ιουλίου, διευκολύνοντας έτσι την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ.

Η ολομέλεια της συνόδου θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί.

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και την πορτογαλική προεδρία και το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

«Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου», τόνισε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Τώρα ολοκληρώνουμε τις νέες συστάσεις για την ελεύθερη μετακίνηση και ελπίζω ότι αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει πρόοδος, θα αρθούν οι περιορισμοί και θα διευκολύνουμε τα ταξίδια», δήλωσε ο Ντιντιέ Ρέιντερς.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Προβληματισμός για τη Βρετανία

«Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με τρίτες χώρες, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για αμοιβαία αναγνώριση όλων των πιστοποιητικών», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εκδώσουν ένα ενιαίο (ομοσπονδιακό) πιστοποιητικό κατά του Covid και γι’ αυτό αναζητείται τρόπος αναγνώρισης των αποδεικτικών εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή τεστ. Ο Ντιντιέ Ρέιντερς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, επ’ αυτού.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί η στάση της Βρετανίας, τόσο με την απόφασή της να διατηρήσει τη χώρα μας στην πορτοκαλί ζώνη, όσο και με την αφαίρεση της Πορτογαλίας από την πράσινη λίστα.

Κι αυτό διότι, όπως τονίζουν παράγοντες της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς, οι όποιες αποφάσεις του Λονδίνου αναδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτες και μπορεί να αλλάξουν για μια σειρά από λόγους. Κι αυτό προκαλεί προβλήματα τόσο στους δημοφιλείς, για τους Βρετανούς, τουριστικούς προορισμούς, (όπως η χώρα μας) όσο και για τους ίδιους του Βρετανούς τουρίστες.

Στις 28 Ιουνίου τα νεώτερα

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις 28 Ιουνίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη αναθεώρηση της σχετικής λίστας, κατά την οποία η Ελλάδα φαίνεται ότι θα περάσει στην πράσινη περιοχή.

Μάλιστα, πληθώρα βρετανικών δημοσιευμάτων τονίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει πλέον κανένα έρισμα να διατηρήσει την Ελλάδα στην πορτοκαλί ζώνη.

Η πορτογαλική πρόταση

Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ έως και το τέλος του μήνα.

Ο Αντόνιο Κόστα άσκησε έντονη κριτική στην Βρετανία για την απόφασή της να εντάξει την Πορτογαλία στην «πορτοκαλί λίστα» προτρέποντας παράλληλα το Λονδίνο να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για να διευκολύνει τα ταξίδια.

«Δεν γίνεται να έχουμε αυτό το ασταθές σύστημα με τις αλλαγές κάθε τρεις εβδομάδες. Δεν είναι καλό για εκείνους που σχεδιάζουν τις διακοπές τους, ούτε για εκείνους που πρέπει να οργανώσουν την τουριστική βιομηχανία για να υποδεχτούν τους τουρίστες υπό καλές συνθήκες», είπε ο Αντόνιο Κόστα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ένας καλός τρόπος» για να βρεθεί μια λύση για τους Βρετανούς θα ήταν να υιοθετήσουν το σύστημα των ψηφιακών πιστοποιητικών που θα εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου, τόνισε.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

27 Ιανουαρίου
Εγκρίθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαλειτουργικότητας των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, βάσει των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών στο δίκτυο eHealth από τον Νοέμβριο του 2020.

17 Μαρτίου
Η Επιτροπή πρότεινε νομοθετικό κείμενο για τη θέσπιση κοινού πλαισίου που θα διέπει ένα πιστοποιητικό της ΕΕ.

14 Απριλίου
Το Συμβούλιο ενέκρινε την εντολή του για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση.

22 Απριλίου
Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στο δίκτυο eHealth συμφώνησαν για τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κύριες τεχνικές προδιαγραφές για την εφαρμογή του συστήματος. Ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής σε επίπεδο ΕΕ.

7 Μαΐου
Η Επιτροπή ξεκίνησε την πιλοτική δοκιμή της υποδομής διαλειτουργικότητας της ΕΕ (πύλη της ΕΕ) που θα διευκολύνει την επαλήθευση της γνησιότητας των πιστοποιητικών ΕΕ.

20 Μαΐου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

1 Ιουνίου
Τίθεται σε λειτουργία η πύλη της ΕΕ (διασύνδεση των εθνικών συστημάτων).

1 – 30 Ιουνίου
Στάδιο προθέρμανσης: τα κράτη μέλη μπορούν να ξεκινήσουν το πιστοποιητικό σε προαιρετική βάση, υπό τον όρο ότι είναι έτοιμα να εκδίδουν και να επαληθεύουν πιστοποιητικά και διαθέτουν την αναγκαία νομική βάση.

Μέσα Ιουνίου
Αναθεωρημένη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

1 Ιουλίου
Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή σε ολόκληρη την ΕΕ.

1 Ιουλίου – 12 Αυγούστου
Περίοδος σταδιακής εφαρμογής: εάν ένα κράτος μέλος δεν είναι ακόμη έτοιμο να εκδίδει το νέο πιστοποιητικό στους πολίτες του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι μορφότυποι που θα πρέπει να γίνονται αποδεκτοί σε άλλα κράτη μέλη.

Πώς λειτουργεί

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης, είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι βεβαιώνει

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

  • έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
  • έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
  • έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Σε ποιες περιπτώσεις εκδίδεται

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ.

Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ.

Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε επίπεδο ΕΕ την 1η Ιουλίου 2021.

Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και, στο μεσοδιάστημα, θα μπορεί να εφαρμόζει το εθνικό πιστοποιητικό, σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Ποια προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνει

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα