Ενώ η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε lockdown κατά το μεγαλύτερο μέρος του του α’ τριμήνου, το ΑΕΠ της Ελλάδας το ίδιο διάστημα, μειώθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους εποχικά προσαρμοσμένους όρους στο 1ο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρεί σε ανάλυσή της AXIA Ventures ο Κωνσταντίνος  Ζούζουλας και η ομάδα των αναλυτών του οίκου.

Η ανάγνωση ήταν πολύ ισχυρότερη από αυτήν που αναμενόταν (οι μέσες εκτιμήσεις του Bloomberg ήταν + 0,5% σε τριμηνιαία βάση), κάτι που προκάλεσε θετική έκπληξη λόγω των επενδύσεων, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ανθεκτική παρά το παρατεταμένο lockdown στο λιανικό εμπόριο και τους περιορισμούς κινητικότητας. Δεδομένου ότι  οι περιορισμοί αποσύρονται σταδιακά, ενώ ο τουρισμός έχει ξανανοίξει, τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου παρέχουν αισιοδοξία για μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη για το έτος.

Όσον αφορά, επιμέρους τομείς, υπογραμμίζει την ισχυρή ανάκαμψη των κατασκευών (+14,3% σε ετήσια βάση και +25% σε τριμηνιαία βάση,  τη θετική απόδοση του εμπορίου (λιανικής και χονδρικής) που αυξήθηκε κατά 9,2% ετησίως, ενώ συρρικνώθηκε κατά 12,0% ετησίως (σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας). Για το 2021, η  κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,6% σε ετήσια βάση, ενώ η Κομισιόν στο  4,1%.

Σύμφωνα με την AXIA Ventures, η  πορεία της ανάπτυξης συνολικά για το 2021 θα εξαρτηθεί από την εκταμίευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης που υποβοηθήθηκε από τη συσσώρευση καταθέσεων την προηγούμενη περίοδο και από την ανάκαμψη του τουρισμού με την κυβέρνηση να αναμένει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πετύχει τουλάχιστον το 45% των τουριστικών εσόδων του 2019 (έναντι 26% το 2020).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία