Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας του πρώτου τριμήνου (-2,3% από εκτιμήσεις έως 11%), σε συνδυασμό με την ελκυστικότητα των ελληνικών κρατικών τίτλων, έχουν ανοίξει την όρεξη των αγορών που βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέα έξοδο ακόμα και από αυτήν την εβδομάδα. Η Αθήνα ψήνει καλοκαιρινή έξοδο με τις πληροφορίες να δείχνουν πως η Ελλάδα εξετάζει δύο εξόδους μέχρι το φθινόπωρο, εκ των οποίων η μία εκτιμάται εντός του θέρους. Τα σενάρια κάνουν κάνουν λόγο για εκδόσεις πιο βραχυπρόθεσμης διάρκειας, ενώ δεν αποκλείεται η έκδοση δεκαετούς ομολόγου, όπου διαπραγματεύεται σε επίπεδα κοντά στο 0,90%,

Η Αθήνα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει λόγο βιασύνης, καθότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τον ΟΔΔΗΧ εν ολίγοις να κινείται βάσει του ετήσιου προγραμματισμού. Σημειώνεται πως το φετινό δανειακό πρόγραμμα αναμένεται στα 14 -16 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2020 εκδόθηκαν ομόλογα 12 δισ. ευρώ και από τις αρχές του 2021 έχουν αντληθεί περαιτέρω 9 δισ. ευρώ. Το ταμειακό μαξιλάρι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι στα περίπου 32 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να παραμείνει πέριξ του εν λόγω ποσού.

Οι μέχρι τώρα έξοδοι, επομένως, όπως εξηγούν πηγές αποτελούν μέρος του μακροχρόνιου σχεδίου και από τον Οργανισμό Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνεχίζεται η εφαρμογή του ετήσιου πλάνου άντλησης φθηνής ρευστότητας χωρίς αυτό να αποκλείει τις εμβόλιμες επανεκδόσεις βάσει πάντα των συνθηκών. Ο τελευταίος επιτυχημένος δανεισμός ύψους 3 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετούς ομολόγου -όπου η υπερκάλυψη έφτασε τα 20 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά το επιτόκιο πλησίασε μηδενικά επίπεδα (0,17%) – απέδειξε εκ νέου το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική αγορά και πως τα ομόλογα γίνονται ανάρπαστα με κύρια αιτία το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η όρεξη των επενδυτών έχει και άλλες προεκτάσεις καθώς τα ελληνικά ομόλογα δίνουν συγκριτικά τις μεγαλύτερες θετικές αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ, ενώ το ελληνικό χρέος θεωρείται από τους αναλυτές πιο ασφαλές, διαχειρίσιμο, όπου η μέση ωρίμανση είναι τα 20 χρόνια και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ.

Γιατί είναι ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σε πρόσφατο δημοσίευμά του αναλύει γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν αρκετά ομόλογα σε διαπραγμάτευση και οι αναλυτές προβλέπουν ότι το spread θα μειωθεί στις 70 μονάδες βάσης, ενώ του δεκαετούς τίτλου υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2008, κάτω από τις 100 μονάδες βάσεις.

Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η έλλειψη προσφοράς ομολόγων σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα «είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, ιδιαίτερα σε σχέση με χώρες που έχουν συχνότερες εκδόσεις, όπως η Ιταλία και η Ισπανία».

Το δημόσιο έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο στις 27 Ιανουαρίου και επιτόκιο 0,807%, 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου, με επιτόκιο 1,956% και 3 δισ. Ευρώ τον Μάιο μέσω του 5ετους ομολόγου με επιτόκιο 0,17%.

Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία που προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου καταγράφηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αφού οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. Ευρώ, ενώ και με την έκδοση του 10ετους ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου οι επενδυτές προσέφεραν να δανείσουν το Ελληνικό Δημόσιο με 29 δισ. ευρώ μέσω αυτής της έκδοσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία