Επιστροφή στο παρελθόν πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου LME καθώς ανακοίνωσε ότι βάζει στο ράφι το σχέδιο για το κλείσιμο της αίθουσας συναλλαγών στον απόηχο της έντονης αντίδρασης των χρηστών και ότι θα επιστρέψει στον παραδοσιακό τρόπο συναλλαγών ανοίγοντας το «Ring» τον Σεπτέμβριο.

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται με νοσταλγία το γνωστό «κάγκελο» στο κτήριο της Σοφοκλέους με τις φωνές των αντικριστών να γεμίζουν την αίθουσα του χρηματιστηρίου. Φαίνεται πως η παράδοση αυτή τελικά δεν μπορεί να σβήσει στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου που αγνοεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και επιμένει στον παραδοσιακό τρόπο συναλλαγών.

Το LME ανέστειλε τις συναλλαγές στο «Ring» τον περασμένο Μάρτιο καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έμπαινε στο ψυγείο λόγω των lockdowns και άλλαξε τρόπο συναλλαγών υιοθετώντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα για τον καθορισμό καθημερινών τιμών αναφοράς. Επίσης, ανακοίνωσε σχέδια για να καταστήσει τις αλλαγές μόνιμες τον Ιανουάριο, όμως βρέθηκε αντιμέτωπο με την ισχυρή αντίδραση των χρηματιστών και των χρηστών που υποστήριξαν ότι το κλείσιμο της αίθουσας συναλλαγών θα πλήξει τους όγκους συναλλαγών και θα καταστήσει την τιμολόγηση λιγότερο ισχυρή.

Το LME σχεδιάζει να ξανανοίξει το Ring. Σε ανακοίνωσή του, το χρηματιστήριο τόνισε θα χρησιμοποιήσει το Ring για τιον καθορισμό των επίσημων τιμών. Το κλείσιμο των τιμών, το οποίο οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα χρησιμοποιούν για να αποτιμήσουν τις θέσεις τους, θα καθορίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σχοινί ζωής για ένα από τα παλαιότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου και μια από τις ελάχιστες εναπομείνουσες αγορές ανοιχτών συναλλαγών στον κόσμο. Το Ring άρχισε να λειτουργεί στις αρχές του 1800 και εξακολουθεί να έχει φανατικούς υποστηρικτές στη βιομηχανία μετάλλου που τονίζουν ότι ο παραδοσιακός τρόπος συναλλαγών με τις φωνές και χειρονομίες των αντικριστών παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να καθοριστούν οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς.

Αμφιβολίες για το μέλλον του Ring υπήρχαν από τις αρχές του 2000 όταν το LME άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά συστήματα, όμως κατάφερε να αντέξει περισσότερο στην πίεση της καινοτομίας και του χρόνου. Το New York Mercantile Exchange και το International Petroleum Exchange έκλεισαν τις παραδοσιακές αίθουσες συναλλαγών πριν χρόνια, ενώ το CME Group τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει κλειστούς τους χώρους για τα options αγροτικών προϊόντων, ρίχνοντας την αυλαία κλεισίματος στον παραδοσιακό τρόπο συναλλαγών στις αγορές εμπορευμάτων στις ΗΠΑ.

Το LME έχει την παράδοση της διαβούλευσης στα μεγάλα θέματα μεταρρύθμισης λόγω της μακράς ιστορίας του ως ίδρυμα μελών. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε και μετά την εξαγορά του το 2012 από το Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd.

Η στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε το LME αποτελεί πλήγμα για τον CEO του χρηματιστηρίου Μάθιου Τσάμπερλεν, ο οποίος ηγήθηκε του σχεδίου για το κλείσιμο της αίθουσας συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές