Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτοξεύθηκαν σήμερα οι τιμές του χαλκού αλλά και του σιδηρομεταλλεύματος στις διεθνείς αγορές των commodities, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών πως το ράλι στα μέταλλα έχει πολύ δρόμο μπροστά του ακόμη…

Συγκεκριμένα η τιμή του χαλκού, που θεωρείται δείκτης της εύρωστης κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, «χτύπησε» και νέο ιστορικό ρεκόρ στην αγορά του Λονδίνου, φτάνοντας έως και στα 10.232 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με αύξηση της τάξεως του 1,4%.

Αντιστοίχως, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος άγγιξε τα 200 δολάρια ανά τόνο (143 στερλίνες) για πρώτη φορά.

Με την ώθηση αυτή ο δείκτης τιμών commodities του Bloomberg εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο του από το 2011, ενώ θεωρείται πως λειτούργησε θετικά για το συνολικό κλίμα στο βρετανικό χρηματιστήριο, όπου επίσης ο FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά (στο +0,87% αυτή την ώρα).

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στη βρετανική αγορά οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων κατέγραψαν σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά αναφέρουμε το άλμα κατά πάνω από 3% της μετοχής της Anglo American και την άνοδο της μετοχής της Rio Tinto κατά τουλάχιστον 1%.

Αν και το ράλι στα μέταλλα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, λόγω της ευφορίας που έχει καλλιεργηθεί στον κλάδο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τις ευκαιρίες για αναπτυξιακά, κατασκευαστικά και πράσινα project που δημιουργούν τα πακέτα στήριξης, η σημερινή ώθηση αποδίδεται στα ισχυρά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα, μια αγορά με στρατηγική σημασία.

Συγκεκριμένα, η Κίνα ανακοίνωσε εκτίναξη των εξαγωγών πάνω από 32% σε ετήσια βάση, στα 264 δισ. δολάρια, αλλά και σημαντικό άλμα κατά 43,1% στις εισαγωγές, στα 221,1 δισ. δολάρια.

Επίσης, ο κλάδος καταγράφει κάποια διαταραχές στα επίπεδα προσφοράς λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν ακόμη στη Νότιο Αμερική, με αποτέλεσμα κάποια ορυχεία χαλκού να έχουν επιβραδύνει την παραγωγή τους, όπως και τα καιρικά προβλήματα που υπάρχουν στην Αυστραλία επηρεάζοντας τα ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος.

Οι διεθνείς αναλυτές στο σύνολο τους «βλέπουν» το ράλι στις τιμές των μετάλλων να συνεχιστεί, με πρωταγωνιστή βέβαια το χαλκό. Μάλιστα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σταθερά ανοδική τάση της τιμής του χαλκού προς την κατεύθυνση των 13.000 δολαρίων μέσα στα επόμενα χρόνια, αν και έκθεση της Bank of America πήγε πιο… μακριά εκτιμώντας πως ο κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων παγκοσμίως καθιστά εφικτή την πιθανότητα να δούμε τον χαλκό στα 20.000 δολάρια μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές