Καθοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια σε Ασία-Ειρηνικό καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για την οικονομία της Ιαπωνίας, που μπορεί να δείχνουν ότι συρρικνώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά αναμενόταν στο α΄ τρίμηνο του 2021, , αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την πρώτη συρρίκνωση σε τρία τρίμηνα.
Ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 0,19% ενώ ο δείκτης Topix διαπραγματεύθηκε περίπου 0,1% υψηλότερα.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, συρρικνώθηκε 3,9% σε ετήσια βάση, κάτι που αντανακλά τι θα συμβεί εάν ο ρυθμός του α΄ τριμήνου συνεχιστεί για ένα πλήρες έτος.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση 5,1% τον Μάιο. Σε τριμηνιαία βάση η οικονομία συρρικνώθηκε 1%. Τα αναθεωρημένα στοιχεία εμφάνισαν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για πτώση 1,4%. Οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν 0,5%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για πτώση 1,1%.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία θα βιώσει μια άλλη συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο, δεδομένου ότι συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα, και αυτό θα έχει ως συνέπεια να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο τομέας των υπηρεσιών», έγραψε ο Μακότο Τσουχίγια, βοηθός οικονομολόγος της Oxford Economics. «Ωστόσο, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι ο ρυθμός ανάκαμψης θα αυξηθεί στο εξάμηνο καθώς η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει, υποστηριζόμενη από την αύξηση των εμβολιασμών, ενώ η διεθνής ζήτηση λογικά θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον κατασκευαστικό τομέα».

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης, με τον δείκτη της Σαγκάης να μειώνεται 0,51%, ενώ ο δείκτης της Σεντζέν μειώθηκε 0,807%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 0,35%.

Ο S & P / ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 0,1% περίπου ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε 0,26%.

Νομίσματα και πετρέλαιο

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ ήταν στο 90.062 μετά από το προηγούμενο χαμηλό των 89.955.

Το ιαπωνικό γεν διαπραγματεύτηκε στα 109,42 ανά δολάριο, ενώ το δολάριο Αυστραλίας διαπραγματεύτηκε στα 0,7742 $, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας από τα 0,768 $.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλότερες το απόγευμα της διαπραγμάτευσης στην Ασία, με το αργό Brent να μειώνεται 0,98% στα 70,79 δολ. ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν 0,92% στα 68,59 δολ. ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές