Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα της Τρίτης -παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα- εν αναμονή των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 0,5% στο άνοιγμα με τους περισσότερους τομείς να βρίσκονται σε θετικό έδαφος, με εξαίρεση τους τομείς, πετρελαίου/φυσικού αερίου, τραπεζών, βασικών υλών και αυτοκινήτων.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι κυρίως στραμμένο στις ΗΠΑ εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό, έπειτα από την εκτίναξη του τιμάριθμου στο 4,2% τον Απρίλιο (η μεγαλύτερη άνοδος από το 2008). Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 4,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Dow Jones. Εάν τα στοιχεία δικαιώσουν τις προβλέψεις, χρηματιστές φοβούνται ότι η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει την Federal Reserve να αρχίσει την απόσυρση των υποστηρικτικών νομισματικών μέτρων.

Νωρίτερα, στην Ασία, οι μετοχές κινήθηκαν χωρίς κατεύθυνση με τους επενδυτές να αγνοούν την είδηση ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,9% στο πρώτο τρίμηνο με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ποσοστό χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση για ύφεση 5,1% και την μέση εκτίμηση της αγοράς για συρρίκνωση 4,8%.

Στη Γερμανία, ανακοινώνονται τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα του Ιουνίου και τη βιομηχανική παραγωγή του Απριλίου, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής του Μαίου. Χαρακτηριστική είναι η απουσία αποτελεσμάτων από σημαντικές εισηγμένες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές