Το διάταγμα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν που έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα για την απαγόρευση των αμερικανικών επενδύσεων σε κινεζικές εταιρείες περιλαμβάνει πολύ περισσότερες εταιρείες προερχόμενες από την Κίνα, σε σύγκριση με την ανάλογη απόφαση του προκάτοχό του ,Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει μάλιστα και χαμηλότερο όριο για να συμπεριληφθεί μια εταιρεία στην «απαγορευμένη λίστα».

Αυτό έγινε προφανώς για να καταστήσει πιο εύκολη την προσθήκη περισσότερων εταιριών στο εγγύς μέλλον. Νομικοί ειδικοί λένε ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει την αμερικανική διοίκηση να αποφύγει ενοχλητικές ήττες στο δικαστικό πεδίο όπως αυτή που υπέστη λίγο πριν τη λήξη της θητείας της η κυβέρνηση Τραμπ.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον δικαίωσε την TikTok και μπλόκαρε απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ που υποχρέωνε τις Apple και Google να διακόψουν την πρόσβαση στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης μέσα από τα app stores τους. Η απόφαση ήταν μια νίκη για την TikTok και τη μητρική της ByteDance, κινεζικών συμφερόντων.

Το διάταγμα του Μπάιντεν ορίζει την απαγόρευση των αμερικανικών επενδύσεων σε περίπου 60 κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της τεχνολογίας συστημάτων ασφαλείας. «Είναι ευρύτερο το πεδίο εφαρμογής και πολύ χαμηλότερα τα όρια για να συμπεριληφθούν τέτοιες εταιρείες στη σχετική λίστα», δήλωσε ο δικηγόρος από την Ουάσινγκτον Κέβιν Βόλφ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταθεί καλύτερα και στο νομικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα απαγορεύει τις επενδύσεις σε εταιρείες που «δραστηριοποιούνται ή έχουν λειτουργήσει στον τομέα της άμυνας ή των σχετικών υλικών της Κίνας ή σε τεχνολογία συστημάτων ασφαλείας και παρακολούθησης». Στόχος του είναι να περιορίσει τη ροή χρημάτων σε εταιρείες που κατά τις αμερικανικές εκτιμήσεις, υπονομεύουν την ασφάλεια των ΗΠΑ ή τις «δημοκρατικές αξίες».

Η απαγόρευση του Τραμπ επιβλήθηκε σε κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως οριζόταν πριν από χρόνια στον Νόμο Εθνικής Άμυνας: εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται ή «συνδέονται» με τον κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, με κινεζικό υπουργείο ή με την αμυντική βιομηχανική βάση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το αναθεωρημένο διάταγμα εξαλείφει την απαίτηση για άμεση σύνδεση με το κινεζικό κράτος, χρησιμοποιώντας πιο ασαφή προσδιορισμό για εταρείες που «δραστηριοποιούνται» στους τομείς της άμυνας ή της παρακολούθησης.

Η περίπτωση της Xiaomi

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της κινεζικής εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων Xiaomi η οποία αφαιρέθηκε προσωρινά από τον μαύρο κατάλογο στον οποίο είχε περιληφθεί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από απόφαση δικαστή της Ουάσινγκτον, τον περασμένο Μάρτιο.

Τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, που είχαν θέσει τη Xiaomi στον μαύρο κατάλογο, “δεν κατέδειξαν ότι τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας που διακυβεύονται είναι επιτακτικά”, έκρινε ο αρμόδιος δικαστής

Κατά συνέπεια η Xiaomi έπρεπε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο αυτό, τουλάχιστον προσωρινά, ενώ ανεστάλη και η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν μετοχές της εταιρείας. Παράλληλα απαγορεύτηκε αυτή να χαρακτηρίζεται “κινεζική, στρατιωτική, κομμουνιστική εταιρεία”.

Μόλις έξι ημέρες πριν το τέλος της θητείας του Τραμπ στην προεδρία, η αμερικανική κυβέρνηση είχε κάνει μια σειρά ανακοινώσεων εναντίον της εταιρείας Xiaomi, όπως και της δημοφιλούς πλατφόρμας βίτνεο TikTok και της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNOOC.

Η Xiaomi, που το 2020 ξεπέρασε την Apple και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής smartphones παγκοσμίως, είναι μία από τις εννέα κινεζικές εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στον μαύρο κατάλογο και η κυβέρνηση Τραμπ τις κατηγορούσε ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Η απόφαση του δικαστή ανακοινώθηκε την ημέρα που η αμερικανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (FCC) χαρακτήρισε πέντε κινεζικές εταιρείες, ανάμεσά τους τη Huawei και τη ZTE, απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή