Ενας νεαρός χρηματιστής μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας που εργαζόταν στο υποκατάστημα του Χονγκ Κονγκ πριν πέντε χρόνια, έμαθε τι έχει μεγαλύτερη σημασία στην τοπική οικονομία. Στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του 2016, στελέχη είπαν στην ομάδα του ακριβώς πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η πρόσβαση στην αγορά σκληρού νομίσματος της Κίνας: «Δεν μας νοιάζει αν θα βγάλετε χρήματα», είπαν. «Απλά, ό,τι κι αν κάνετε, να είστε σίγουροι ότι διατηρείτε τις άδειές σας.» Η επικέντρωση στο Πεκίνο έγινε ακόμη πιο σαφής έκτοτε και ως αποτέλεσμα η πόλη έγινε επικίνδυνα μονοδιάστατη.

Η πολιτική παρέμβαση του Προέδρου Σι Ζιπιίνγκ προστάτεψε τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Χονγκ Κονγκ. Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγορούν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες για εξισορρόπηση της οικονομίας της πόλης, που αντιμετωπίζει την κατακόρυφη άνοδο των τιμών κατοικιών, παλαιωμένο σύστημα δημοσίων υπηρεσιών και διευρυνόμενο κενό ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Σύμφωνα με τη θεωρία, η επιβολή σταθερότητας θα καθαρίσει τον δρόμο για διαρθρωτικές αλλαγές. Όμως, το αντίθετο φαίνεται πιο πιθανό.

Η Citigroup, η UBS και άλλες τράπεζες ενισχύουν τις θέσεις τους στο Χονγκ Κονγκ, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters. Όμως, υπάρχουν και άσχημα νέα. Ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε κατά 50.000 πέρυσι. Ενας στους 10 εργάτες είναι άνεργος ή υπο-απασχολείται. Πρόσφατη έρευνα του τοπικού Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αποκάλυψε ότι το 42% των ερωτηθέντων σκέφτονται ή σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ωστόσο, οι εκκροές θα είναι διχαστικές. Ακούγεται λογικό για πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλες δραστηριότητες στο εσωτερικό της Κίνας, όπως η ιδιοκτήτρια της Timberland, VF, να εξοικονομήσει χρήματα εγκαταλείποντας το Χονγκ Κονγκ και ενισχύοντας την παρουσίαση της στη Σανγκάη αντίθετα. Παρομοίως, εταιρείες τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης σοφά απομακρύνουν τους servers και το προσωπικό τους στην Σιγκαπούρη προκειμένου να ξεφύγουν από τον κατασταλτικό Νόμο Εθνικής Ασφαλείας του Πεκίνου. Οι δυναμικές αυτές ισχύουν και για κινεζικές εταιρείες επίσης.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι καλές για την πολύ σημαντική αγορά ακινήτων. Ο τουρισμός υποφέρει, συμβάλλοντας στην υποχώρηση των πωλήσεων λιανικής κατά 24% το 2020. Το Πεκίνο μετέτρεψε την κοντινή επαρχία του Χάϊναν σε ζώνη duty free για αγορές πολυτελών ειδών που θα ανταγωνιστεί άμεσα το Χονγκ Κονγκ. Σε όρους εμπορίου, το λιμάνι της Βικτώριας χάνει συνεχώς έδαφος έναντι της Σαγκάης και της Σιγκαπούρης.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η βιομηχανία χρήματος συμβάλlει στο 20% του ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ (311 δις δολάρια), όμως αντιστοιχεί στο 10% του εργατικού δυναμικού. Η διατήρηση της μετανάστευσης θα αυξήσει τη ζήτηση για κατοικίες και χώρους γραφείων. Η υπερ-εξάρτηηση στον τραπεζικό τομέα, τις συναλλαγές και τις ασφάλειες θα οδηγήσει σε ταχεία στασιμότητα και όχι την αναγέννηση που υπόσχεται το Πεκίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners