Με σημαντικό αβαντάζ – τη μεγάλη μείωση των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδοτήσεων τους προηγούμενους μήνες – ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος εκκαθάρισης με τους πιστοποιημένους ιδιώτες εκκαθαριστές.

Έτσι, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η απονομή συντάξεων από ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές με στόχο την αποσυμφόρηση του συστήματος, τα στοιχεία των εκκαθαρίσεων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, δημιουργούν ελπίδες ότι οδηγούμαστε σε σταδιακή αποκλιμάκωση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του e – ΕΦΚΑ, εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιδιωτών, που θα αναλάβουν το αντίστοιχο έργο, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να είναι σε θέση να εκδίδουν συντάξεις, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως, τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο, οι απονομές συντάξεων από τις υπηρεσίες του ταμείου αυξήθηκαν κατά 19% (16.066 συντάξεις) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 (13.506 συντάξεις) και κατά 62% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019 (9.904 συντάξεις).

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του προηγούμενου Μαρτίου. Εκρηκτική – κατά 128% – είναι η αύξηση ικανοποίησης των αιτημάτων συνταξιοδότησης που ολοκληρώθηκαν τον μήνα αυτό (19.794 συντάξεις), σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (8.664 συντάξεις), δηλαδή το μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησε το πρόβλημα της πανδημίας.

Ωστόσο υψηλότερος κατά 83% ήταν ο ρυθμός απονομής συντάξεων και σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 (10.827 συντάξεις), γεγονός που δείχνει ότι έχει ξεκινήσει η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής των συντάξεων.

Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου υποβλήθηκαν 26.451 νέα αιτήματα συνταξιοδότησης, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο (24.420).

Ιδιώτες εκκαθαριστές

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίσει πλαφόν τόσο στον αριθμό των υποθέσεων που θα μπορεί να αναλάβει κάθε δικηγόρος και λογιστής, ενώ θα προσδιορίζει την αμοιβή του ιδιώτη εκκαθαριστή στα 150 ευρώ ανά υπόθεση.

Ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει το ποσό των 150 ευρώ ανά υπόθεση και ανά φάκελο. Εφόσον ο ιδιώτης δικηγόρος ή λογιστής ζητάει υψηλότερη αμοιβή το επιπλέον ποσό θα καταβάλλεται από τον υποψήφιο συνταξιούχο.

Ταυτοχρόνως θα προβλέπεται συγκεκριμένο πλαφόν στις υποθέσεις που θα μπορεί να αναλάβει κάθε δικηγορικό γραφείο ανά μήνα. Ειδικότερα κάθε δικηγόρος θα μπορεί να αναλαμβάνει έως και 4 εκκρεμείς συνταξιοδοτικούς φακέλους τον μήνα.

Η διαδικασία προβλέπει πως ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, θα μπορεί να αναθέσει σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ. Ο πιστοποιημένος συνεργάτης μπορεί να διαπιστώσει το χρόνο ασφάλισης, να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, να υποβάλλει σχέδιο διακανονισμού των οφειλών εντός του επιτρεπτού ορίου, εφόσον υπάρχουν οφειλές και να εκδίδει βεβαίωση για την εξαγορά πλασματικών ετών. Τέλος, μπορεί να συντάξει ένα σχέδιο συνταξιοδοτικής απόφασης, το οποίο ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει εντός 30 ημερών. Αν το σχέδιο δεν επικυρωθεί εντός της προθεσμίας, θεωρείται ότι εγκρίθηκε και προχωρά η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax