Τη βεβαιότητά του ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν νέα πεδία επενδυτικών συνεργειών στην ενέργεια και την ψηφιοποίηση, εξέφρασε ο Prof. Dr. Andreas Pinkwart, Υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του Κρατιδίου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Γερμανίας, τοποθετούμενος κεντρικά στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, με τίτλο «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις», που διοργανώνει σήμερα ψηφιακά, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιέγραψε τα «ψηφιακά βήματα» της χώρας κατά την τελευταία δύσκολη, λόγω της πανδημίας, διετία.

Ειδικότερα, ο Prof. Dr. Andreas Pinkwart, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στην αγορά ενέργειας και την ψηφιοποίηση και βιωσιμότητα της οικονομίας, υπογράμμισε ότι επιθυμία του είναι να υπάρξουν νέοι δίαυλοι διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. «Έχει σημασία να βρούμε νέους εταίρους και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αυτή» σημείωσε, για να αναφερθεί αμέσως μετά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εμπορικών Σχέσεων που έχει συγκροτηθεί με σκοπό, όπως τόνισε, να στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες. «Αναζητούμε τα global business, θέλουμε να είμαστε προπομποί των εξελίξεων και είναι βέβαιο ότι οι δύο οικονομίες θα βοηθηθούμε, ώστε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις» τόνισε ο Prof. Dr. Andreas Pinkwart.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την Ελλάδα αποτελεί μια πραγματικότητα

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τοποθετούμενος επίσης κεντρικά στο Φόρουμ, υπογράμμισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την Ελλάδα αποτελεί μια πραγματικότητα. Ήταν μια εκκρεμότητα που κατέστη αναγκαιότητα μέσα στην κρίση, ώστε το κράτος κι η αγορά να μπορούν να λειτουργούν. Σε διάστημα μίας δεκαετίας θεμελιώσαμε το ψηφιακό οικοδόμημα μέσω του gov.gr, το οποίο εξελίξαμε με την πάροδο του χρόνου, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη του πολίτη και του επιχειρηματία. Μέχρι σήμερα καθιερώσαμε 1.160 υπηρεσίες, ενώ καταργήσαμε και μια σειρά διαδικασιών. Υπάρχουν ακόμη, βέβαια, πολλές εκκρεμότητες που θα καλυφθούν με πρόσθετες υπηρεσίες» τόνισε ο Υπουργός για να αναφερθεί αμέσως μετά στην Ψηφιακή Βίβλο, στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιηθούν, όπως είπε, «440 έργα έως το 2025, τα οποία αθροιζόμενα θα έχουν δημιουργήσει τη συνθήκη μιας πολύ μεγάλης αλλαγής κι ενός κράτους που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη και θα απελευθερώνει πολλές από τις δυνατότητες που έχει η χώρα». Τέλος, σε ό,τι αφορά το 5G ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η σχετική δημοπρασία έλαβε χώρα εν μέσω της πανδημικής κρίσης, και υλοποιήθηκε με πολλές καινοτομίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσα σε τρία χρόνια το 5G δίκτυο θα καλύψει το 60% της χώρας και το 94% σε διάστημα έξι ετών.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ με τίτλο «Ψηφιοποίηση – Μετασχηματισμός της Οικονομίας», το οποίο συντόνισε ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Country Managing Director της Accenture, ο κ. Mark Vasic, Head of International Regulatory Affairs της Deutsche Telekom AG, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας. Είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σε συνεργασία με την κοινωνία και τη βιομηχανία, να αναπτύξουν από κοινού ιδέες για να χρησιμοποιήσουν σωστά αυτές τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιοποίηση της οικονομίας. Η Deutsche Telekom και ο ΟΤΕ μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, λόγω της τεχνολογικής τεχνογνωσίας που κατέχουν, των προηγμένων τους δικτύων και της διεθνούς εμπειρίας τους στον τομέα της ψηφιακοποίησης».
Ο κ. Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch A.E. σημείωσε ότι «για την Bosch ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πραγματικότητα. Όλα μας τα προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται και με τον έξω κόσμο αλλά και μεταξύ τους στο περιβάλλον του ΙοΤ. Για να πέτυχουμε αυτή τη διασύνδεση και να την κάνουμε πιο έξυπνη χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) τόσο για το σχεδιασμό όσο και τα στάδια παραγωγής ώστε να μπορούμε να μιλάμε πλέον για το Ίντερνετ των Πραγμάτων με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙοΤ). Τα ψηφιακά εργαλεία και τα συνδεδεμένα προϊόντα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω των τεχνολογιών μας. Η επιδίωξή μας είναι να μπορούμε να μεταφράσουμε τις τεχνολογικές προοπτικές του ΑΙοΤ σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Ο κ. Philipp Deutscher, VP Engineering της TeamViewer σχολιάζοντας τους λόγους για τους οποίους η γερμανική εταιρεία αποφάσισε να επεκταθεί και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Ήπειρο, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δυναμική που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στη χώρα, στο γεγονός ότι πολύ Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στον τόπο τους λόγω του αυξημένου αριθμού ευκαιριών, στον υγιή ανταγωνισμό και το λογικό επίπεδο του μισθολογικού κόστους, στις πανεπιστημιακές δομές που καταγράφουν υψηλή απόδοση και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων ταλέντων, καθώς και στην καλή διασύνδεση που διαθέτει η χώρα με άλλους διεθνείς προορισμούς, μέσω των δικτύων οπτικών ινών και 5G. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ελληνικός κόμβος έρευνας και ανάπτυξης, με 45 υπαλλήλους, αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα στον ευρωπαϊκό οργανισμό ανάπτυξης λογισμικού TeamViewer και συμβάλλει σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό εταιρειών όλων των μεγεθών και από όλες τις βιομηχανίες αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις και νέες λειτουργίες.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό διεθνή επενδυτικό προορισμό

Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό διεθνή επενδυτικό προορισμό, αλλά και την αισιοδοξία τους ότι στη χώρα θα εισρεύσουν νέες επενδύσεις υψηλής αξίας, εξέφρασαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, μιλώντας στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, με τίτλο «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις», που διοργανώνει σήμερα, ψηφιακά, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθετούμενος κεντρικά με ομιλία του, που είχε τίτλο «Ανοίγει ο μεγαλύτερος, ιστορικά, κύκλος επενδύσεων στην Ελλάδα», απηύθυνε πρόσκληση στις γερμανικές επιχειρήσεις να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι από τις πλέον προσοδοφόρες για τις γερμανικές επιχειρήσεις, με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα για την ελληνική οικονομία. Ελάτε να προσθέσουμε νέους κρίκους στην αλυσίδα επιτυχημένων συνεργασιών και επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά παραπέμποντας στα παραδείγματα της Fraport και της Volkswagen. Ο κ. Α. Γεωργιάδης προέβλεψε «επενδυτική έκρηξη» στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες καθώς, όπως αποκάλυψε, «όσο τα περιοριστικά μέτρα αποσύρονται, τόσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες και funds απ’ όλο τον πλανήτη». «Βασικός παράγοντας προσέλκυσης επενδύσεων είναι το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας», τόνισε και ανέδειξε την προστιθέμενη αξία για την οικονομία και τις νέες επενδύσεις από το οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται μέσα από τις επενδύσεις (digital hubs, R & D και data centers) παγκόσμιων κολοσσών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank A.E., με ομιλία του, που είχε τίτλο «Προς έναν νέο επενδυτικό ορίζοντα με σύγχρονα Τραπεζικά Εργαλεία», τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για τη χώρα ώστε να κινητοποιήσει συνολικά επενδυτικούς πόρους €57 δισ. τα επόμενα 6 χρόνια. Αναπτυξιακοί τομείς προτεραιότητας που αποτυπώνονται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, μεταξύ άλλων, είναι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έρευνα και καινοτομία, η εξωστρέφεια και η αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων. Η συμβολή του τραπεζικού τομέα, σε στενή συνεργασία με το Κράτος, θα είναι κρίσιμη για τη κατανομή των πόρων σε έργα που θα επηρεάσουν σημαντικά την ταχεία μετάβαση σε μία μακροχρόνια βιώσιμη οικονομία, με ξεκάθαρα οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας. Στη Eurobank, στοχεύουμε να παίξουμε κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των πόρων, διαθέτοντας στην αγορά το 1/4 των κεφαλαίων, σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης».

Στο πλαίσιο του δεύτερου πάνελ με τίτλο «Εμβληματικές Επενδύσεις και success stories», το οποίο συντόνισε η κα Ειρήνη Αναστασοπούλου, Δημοσιογράφος της Deutsche Welle, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας κεντρικά, υπογράμμισε ότι με την έξοδο της χώρας από την πανδημική κρίση, ανοίγεται μια νέα, μεγάλη, ευκαιρία για την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και για τις νέες γενιές και ειδικότερα για τους νέους επιστήμονες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης χρέους, να επιστρέψουν στον τόπο τους. Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός, «ήδη μεγάλες εταιρείες, παγκόσμιοι κολοσσοί, επιλέγουν την Ελλάδα για να επενδύσουν, τοποθετούμενοι και σε περιοχές της περιφέρειας. Η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει τη «φιλοξενία» των ξένων επενδυτών επιμένει σε μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις απλοποιώντας με νομοθετήματα πολλές από τις προβλεπόμενες σήμερα διαδικασίες, ενώ ήδη θέσπισε φορολογικά κίνητρα για τους λεγόμενους “επενδυτικούς αγγέλους”» σημείωσε ο κ. Ν. Παπαθανάσης. Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή, με σκοπό την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης επενδύσεων και επιχειρηματικών δράσεων. Όπως είπε, «θεσμοθετούμε τη “Βίβλο για τις στρατηγικές επενδύσεις”, μέσω της οποίας θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης και ελέγχου όλων των επενδύσεων, θα εισαχθούν νέα καθεστώτα ενίσχυσης με έμφαση στην καινοτομία και τη μεταποίηση και θα στηριχθεί η επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανικών μονάδων».

«Ελλάδα 2.0 – Ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης»

Ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, τοποθετούμενος επίσης κεντρικά με ομιλία του που είχε τίτλο «Ελλάδα 2.0 – Ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» ανέφερε ότι «η χώρα μας αξιοποιώντας την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης κατέθεσε δεύτερη ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο με ιδιαίτερα θετική αποτίμηση από ευρωπαϊκούς θεσμούς, διεθνείς οικονομικούς αναλυτές και οίκους αξιολόγησης. Το σχέδιο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από την ΕΕ και ευελπιστούμε να είμαστε στην πρώτη ομάδα χωρών , τα σχέδια των οποίων θα εγκριθούν. Επόμενο βήμα μετά την έγκριση είναι η αποτελεσματική υλοποίηση. Σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας του πλάνου είναι η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων και η ανάπτυξη βιώσιμων παραγωγικών επενδύσεων. Αποτελεί στοίχημα όλων μας, δημοσίου, ιδιωτικού τομέα, κοινωνίας η αξιοποίηση της ιστορικής αυτής ευκαιρίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Ο Dr. Torsten Mau, Head of Human Pharma Supply and Global Quality της Boehringer Ingelheim GmbH, ανέφερε ότι «η φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, δεσμεύεται να δημιουργήσει αξία μέσω της καινοτομίας για τους ασθενείς της. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές προκλήσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της εταιρείας στο Κορωπί, μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος που θα επιβεβαιώσει το ρόλο της συγκεκριμένης μονάδας παραγωγής ως στρατηγικού πυλώνα, ενισχύοντας το παγκόσμιο δίκτυο εφοδιασμού του ομίλου, μακροπρόθεσμα».

Ο Professor Dr. Ulrich Hermann, Member of the Board της Next.e.GO Mobile SE, ανέφερε ότι «το e.GO, ένα start-up εγχείρημα για τη λειτουργία ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία, υλοποιείται σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο, όπως η αγορά αυτοκινήτων. Βασιζόμενο σε μια ανατρεπτική ιδέα, μόλις ολοκλήρωσε επιτυχώς έναν πρώτο κύκλο χρηματοδότησης με γνωστούς διεθνείς επενδυτές. Το έργο Next.e.GO τοποθετείται στο πλαίσιο μιας νέας, ψηφιακής γενιάς συστημάτων παραγωγής και θα ξεκινήσει άμεσα τη διάθεση του προϊόντος, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει το ψηφιακό σύστημα παραγωγής, το Industry 4.0, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας e-εποχής, όπου τα διασυνδεδεμένα ψηφιακά προϊόντα προσφέρουν στους κατασκευαστές καινούριες ευκαιρίες, επιτρέποντάς τους να δράσουν περιβαλλοντικά υπεύθυνα. Ως project, εξηγεί το γιατί μια αυτοκινητοβιομηχανία «επόμενης γενιάς» μπορεί να αναπτυχθεί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα».

Ο κ. Thomas Ellerbeck, Member of the Group Executive Committee, TUI Group, περιγράφοντας την παρουσία της TUI στην Ελλάδα σημείωσε ότι υποστηρίζει 4.500 ξενοδοχεία και λειτουργεί 34 εταιρικές μονάδες κι ως όμιλος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, έχοντας ήδη πολυετή παρουσία στη χώρα. Κατά τον ίδιο, ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη κρατών που δεν διαθέτουν πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων και για την Ελλάδα ο τουριστικός κλάδος αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα επιχειρηματικότητας. Ο κ. Thomas Ellerbeck, αναφέρθηκε, τέλος, σε ένα πρόγραμμα το οποίο οργάνωσε και υλοποιεί η TUI, μέσω του οποίου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας και προωθούνται τα τοπικά προϊόντα χωρών, στις οποίες ο όμιλος διαθέτει παρουσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες