Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή η ΡΑΕ τελειώνει την αξιολόγηση των αιτήσεων του κύκλου Φεβρουαρίου.

Έχει υποδεχτεί αιτήσεις για την έκδοση βεβαίωση παραγωγού για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,3 GW. Οι πληροφορίες θέλουν την Αρχή να ολοκληρώνει τον έλεγχο των σχετικών αιτημάτων και να προχωρά στην ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου των εταιριών που θα λάβουν τις βεβαιώσεις παραγωγού καταβάλλοντας και το σχετικό τέλος.

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει και οι υποβολές αιτήσεων για τον κύκλο του Ιουνίου.

Μαζί με τις αιτήσεις του Φεβρουαρίου τα έργα ΑΠΕ ανέρχονται στη χώρα μας στα 100 MW. Για την ακρίβεια η Αρχή έχει εκδώσει από τη σύσταση της άδειες και βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 77,5 GW. Εξ αυτών τα 48,5 GW αφορούν στο νέο καθεστώς των βεβαιώσεων παραγωγού, ενώ εκκρεμούν και αιτήσεις παλιών έργων συνολικής ισχύος 10 GW.

Ο όγκος των 100 GW είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Regional Growth Conference που διεξήχθη στις 3 με 5 Ιουνίου στην Πάτρα εκτίμησε ότι από τα 100 GW θα υλοποιηθούν έργα που αντιστοιχούν στο 10% με 20% της προαναφερόμενης ισχύος. Κι αυτό καθώς ο ανταγωνισμός στις επόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες θα είναι όλο και πιο σκληρός. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία οι τιμές έφτασαν και στα επίπεδα των 33 ευρώ ανά MW.

Ευκαιρίες και προκλήσεις για PPAs

Ο κ. Δαγούμας στο ίδιο συνέδριο εκτίμησε πως οι εξελίξεις αυτές δείχνουν και το δρόμο για όσα έργα δεν κλειδώνουν τιμές στους διαγωνισμούς να προχωρήσουν στη σύναψη διμερών εταιρικών συμβάσεων PPAs, μέσα από την χονδρεμπορική αγορά. Με δεδομένο το ό,τι οι τιμές είναι υψηλότερες από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ «κρίνεται πως θα είναι επωφελής τρόπος για τους παραγωγούς από ΑΠΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρχής. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς θα κινούνται υψηλά με δεδομένη την άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων των ρύπων αλλά και την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος της Αρχής εκτίμησε ότι δύσκολα η τιμή χονδρικής θα κατέβει από τα τρέχοντα επίπεδα.

Πάντως, στην εκτίμηση αυτή, υπάρχουν και «παίκτες» της αγοράς οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη. Όπως ο γενικός διευθυντής της Voltalia Greece Γρηγόρης Μαρινάκης. Ο τελευταίος στη διάρκεια του προαναφερόμενου συνεδρίου υποστήριξε πως «η ελληνική αγορά δεν είναι μεγάλη για να μπορέσει να σηκώσει εταιρικά PPAs. Και με δεδομένο το ό,τι οι περισσότεροι παραγωγοί ΑΠΕ», συνέχισε, «έχουν βεβαιώσεις για έργα 80 – 100 MW αν δεν καταφέρουν να κλειδώσουν τιμές στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ θα πρέπει να σπάσουν τα έργα τέτοιου μεγέθους σε μικρότερα. Αν και έχουν πληρώσει τα αντίστοιχα τέλη για 80 με 100 MW για να μπορέσουν να κάνουν εταιρικά PPAs θα πρέπει να σπάσουν τα έργα τους σε μικρότερα», επέμεινε ο κ. Μαρινάκης.

Ο τελευταίος επισήμανε ακόμη και το γεγονός της καθυστέρησης της αδειοδότησης των έργων στην Ελλάδα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τονίσει τη δυσκολία σύναψης ικανοποιητικών PPAs με καταναλωτές και συγκεκριμένα μετά την κατανομή των έργων τους σε μικρότερα MW: «Στην Ελλάδα η διαδικασία αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά είναι στα τρία χρόνια! Οι εταιρίες προχωρούν στον σχεδιασμό και ανάπτυξη έργων μεγάλης ισχύος για οικονομίες κλίμακος, ενώ πληρώνουν για να μισθώσουν τη γη που θα τα αναπτύξουν υψηλά μισθώματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια