Η Ευρώπη αποτελεί τον προορισμό της πρώτης εκτός συνόρων περιοδείας που θα πραγματοποιήσει ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι αυτό, ασφαλώς, δεν αποτελεί μια τυχαία επιλογή, καθώς φανερώνει τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στις σχέσεις του με τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας του, που αισθάνθηκαν προδομένοι από τον προκάτοχό του.

10 Ιουνίου: Πρεμιέρα με Μπόρις Τζόνσον

Σήμερα, ωστόσο, το Air Force One δεν θα προσγειωθεί σε αεροδρόμιο κάποιου κράτους-μέλους της ΕΕ, αλλά στη βάση της βρετανικής RAF, στο Μίλντενχολ, βορείως του Λονδίνου, όπου σταθμεύουν και αμερικανικές δυνάμεις. Και αύριο, 10 Ιουνίου, ο Μπάιντεν θα έχει την πρώτη του πολιτική συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Όπως είναι προφανές, ούτε αυτό αποτελεί τυχαία επιλογή. Παρά, άλλωστε, τις κατά καιρούς διαφορές και διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ τους, οι δύο βασικοί πόλοι του αγγλοσαξονικού κόσμου αποτελούν «αδελφές δυνάμεις» και οι ΗΠΑ συνεχίζουν ουσιαστικά να δίνουν προτεραιότητα στις σχέσεις τους με το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι εκείνων με την ΕΕ.

11-13 Ιουνίου: Συνέχεια με G7 και Ελισάβετ

Η συνέχεια θα δοθεί με τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G7, που θα πραγματοποιηθεί επίσης επί βρετανικού εδάφους – στην Κορνουάλη, στις 11 και 12 Ιουνίου. Εκεί, ο Μπάιντεν θα κληθεί να αποδείξει ότι κάθεται στη θέση του «οδηγού» όσον αφορά στον δυτικό κόσμο, ακούγοντας απόψεις αλλά και επιβάλλοντας τη θέλησή του – ανάμεσα στα άλλα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

Μετά δε την εθιμοτυπική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή, 13 Ιουνίου, ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στη βασίλισσα Ελισάβετ, στο Κάστρο των Ουίντσορ, θα έρθει η ώρα της μετάβασής του στις Βρυξέλλες, για δύο πολύ σημαντικές συνόδους κορυφής.

14 Ιουνίου: Στις Βρυξέλλες, για ΝΑΤΟ και Ερντογάν

Η πρώτη είναι αυτή του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Ιουνίου. Και εδώ, οι εταίροι του περιμένουν πολλά από αυτόν, μιας και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο και πιο αποφασιστικό λόγο στη Συμμαχία. Κι αυτό διότι κάθε άλλο παρά ομοφωνία υπάρχει αναφορικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ως το 2030 – με τις διαφορετικές απόψεις να αποτυπώνονται σε δύο κυρίως μέτωπα: Αφενός, τον ρόλο της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ και, αφετέρου, τη διαμάχη ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία, που αποτυπώθηκε και στους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που έχουν ανταλλάξει Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της συνόδου, έχει προαναγγελθεί και συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, με την τουρκική πλευρά μάλιστα να δίνει μεγάλο βάρος σε αυτήν, φτάνοντας να κάνει λόγο για «επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων. Έστω και αν αυτή έρχεται μετά από αρκετές «πίκρες» που έχει πάρει η Άγκυρα, με τελευταία αυτή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

15 Ιουνίου: Πρώτο τετ-α-τετ με την ΕΕ από το 2014

Εξίσου σημαντική είναι και η δεύτερη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, την Τρίτη 15 Ιουνίου. Θα είναι, άλλωστε, η πρώτη σε αυτό το επίπεδο μετά το 2014, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βάλει στον πάγο τις σχέσεις του με την ΕΕ – και αυτή, με τη σειρά της, μάλλον δεν ήθελε να τον βλέπει στα μάτια της.

Τα ανοιχτά ζητήματα είναι ούτως ή άλλως πολλά και σημαντικά: Από τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα μέχρι τους εμπορικούς δασμούς και τον «πόλεμο» ανάμεσα στις Boeing και Airbus, στον οποίο απλώς έχει κηρυχθεί… κατάπαυση του πυρός.

16 Ιουνίου: Φινάλε με Πούτιν στη Γενεύη

Η παρουσία Μπάιντεν στην Ευρώπη και μαζί η πρώτη του εκτός των συνόρων περιοδεία θα κλείσει την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, στη Γενεύη. Εκεί όπου θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ψυχρό «δολοφόνο» τον Μάρτιο.

Κι εδώ, δύσκολα θα καταφέρει κανείς να πιάσει την άκρη του νήματος, μιας και όλα είναι ανοιχτά: Κυβερνοεπιθέσεις, δημοκρατικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα, Ουκρανία, Λευκορωσία και Αρκτική, εξοπλισμοί και πολλά ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, όμως οι εκπλήξεις – ευχάριστες ή δυσάρεστες – είναι πάντα μέρος της πολιτικής και της διπλωματίας.

Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε πολλά να συζητάμε και για πολύ καιρό, αποτιμώντας την ουσία και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπάιντεν στην Ευρώπη και των συναντήσεών του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα