Έναν νέο οδικό άξονα που θα συνδέει το αεροδρόμιο «Διαγόρας» με την πόλη της Ρόδου ανακοίνωσε σήμερα, κατά την παρουσία του στο νησί της Δωδεκανήσου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, για τα εγκαίνια της νέας γέφυρας Μάκαρη, στη θέση Χαράκι της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ, που θα αντικαταστήσει με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας τη σημερινή, παρωχημένη οδική σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη.

«Βάζουμε μπρος για τη νέα οδική σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη της Ρόδου» είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η υφιστάμενη σύνδεση είναι ξεπερασμένη πλέον από την εποχή, με έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, προβλήματα ασφαλείας και σίγουρα μια κατάσταση που δεν αρμόζει στην καθημερινότητα του νησιού, αλλά και δεν ταιριάζει στην εικόνα ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού όπως είναι η Ρόδος. «Αυτό, λοιπόν, έρχεται η ώρα να αλλάξει», δήλωσε, παρουσία και του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη.

Ο νέος οδικός άξονας προβλέπεται να ξεκινά στον Ισόπεδο Κόμβο του Νοσοκομείου και να ολοκληρώνεται περίπου μισό χιλιόμετρο μετά τον Ισόπεδο Κόμβο Κρεμαστής. Η νέα χάραξη, η λεγόμενη Μεσογειακή Χάραξη, έχει συνολικό μήκος περίπου 9 χλμ. και στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται η κατασκευή πέντε ισόπεδων κόμβων καθώς και παράπλευρου δικτύου συνολικού μήκους περίπου 16 χλμ. για την αποκατάσταση του τοπικού δικτύου.

Η νέα οδός θα συνδέεται:

  • Με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νησιού σε τρεις ισόπεδους κόμβους, στις θέσεις Νέο Νοσοκομείο, Κανδήλι και Ιαλυσός
  • Με την πόλη της Ρόδου μέσω του κόμβου του Νέου Νοσοκομείου, με προέκταση της οδού Γεωργίου Σεφέρη
  • Και στο τέλος του οδικού άξονα με τον ισόπεδο κόμβο Παστίδας της οδού Ακτές ‐ Αεροδρόμιο.

Υψηλές προδιαγραφές οδικής ασφάλειας

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο νέος δρόμος θα έχει τις πιο υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, τονίζοντας ότι: «Η οδική ασφάλεια αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του Υπουργείου μας και της κυβέρνησής μας».Ανέφερε ενδεικτικά ότι: «Στο τμήμα Αεροδρόμιο –Φαληράκι, από 1+1 λωρίδες που έχει η υφιστάμενη διατομή, θα πάμε στις 2+2 λωρίδες με στηθαίο ασφαλείας στο μέσον. Προβλέπεται, επίσης, η διαπλάτυνση των υφιστάμενων άνω και κάτω διαβάσεων σε ολόκληρο το τμήμα όπου η χάραξη ακολουθεί την υφιστάμενη οδό».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή είναι ολοκληρωμένες και σε φάση έγκρισης οι μελέτες του υποτμήματος από τον ισόπεδο κόμβο Κανδηλίου ως Αεροδρόμιο, μήκους περίπου 7 χλμ. Έτσι, είναι δυνατή η άμεση δημοπράτηση ενός αυτοτελούς τμήματος του έργου απολύτως λειτουργικού και εξαιρετικά σημαντικού.

Σημείωσε μάλιστα, ότι έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση δέσμευσης της ζώνης διέλευσης των έργων, με ισχύ έως τον Μάιο του 2022. Μένει λοιπόν να γίνει ο ανασχεδιασμός του τμήματος μετά τον ισόπεδο κόμβο Κανδηλίου, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μελέτες για την ολοκλήρωση της Περιμετρικής Ρόδου, προκειμένου να υπάρξει λειτουργικότερη σύνδεση με τον αστικό ιστό. Η προτεραιοποίηση αυτή έχει επιβληθεί και από τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου.

«Το πιο σημαντικό βέβαια, για να λέμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά πράγματα κι όχι λόγια του αέρα, είναι το εξής: Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση του Υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Έχει εξασφαλιστεί, δηλαδή, η χρηματοδότησή του», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:«Έτσι, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι βάζουμε μπρος, ένα σημαντικό έργο, ώστε σύντομα να γίνει πραγματικότητα ένας νέος οδικός άξονας, ο οποίος θα διευκολύνει αφάνταστα την καθημερινότητα του νησιού, θα αναβαθμίσει σοβαρά την υποδομή του ως τουριστικού προορισμού, θα αυξήσει κατακόρυφα τους δείκτες ασφαλείας της διαδρομής και τελικά θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στη Ρόδο».

Μέσα σε 12 μήνες έτοιμη ηνέα γέφυρα

Όσον αφορά στη νέα γέφυρα που εγκαινιάστηκε σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο της αυτοδιοίκησης, που ακόμα κι αν τυπικώς δεν θεωρείται εντός εισαγωγικών «μεγάλο», είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καθημερινότητα του νησιού. Δήλωσε δε ότι όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι ολοκληρώθηκε σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η γέφυρα επί του ποταμού Μάκαρη στάθηκε ξανά στη θέση της και δόθηκε στην κυκλοφορία, μόλις 18,5 μήνες μετά την κατάρρευση της παλιάς γέφυρας και 12 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου», ανέφερε ειδικότερα και απένειμε τα εύσημα σε όσους εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία, από την Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα που υλοποίησε ένα έργο υψηλών τεχνικών προδιαγραφών.

Αλλά και υπογράμμισε πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση όταν συντρέχουν τρεις απλές προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, πόροι.
  • Δεύτερον, θεσμικά να έχει τον χώρο για να δράσει.
  • Και τρίτον, να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη συμβολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού

Με αφορμή δε το γεγονός ότι τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης και σε αυτά έδωσε το παρόν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο κ. Καραμανλής έστειλε ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

«Δεν έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω μας. Για να ξεπεράσουμε οριστικά τον εφιάλτη, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και, το κυριότερο, να κάνουν όλοι το εμβόλιο. Μιας και είναι δίπλα μου ο κ. Χαρδαλιάς, λοιπόν, επιτρέψτε μου κι εγώ να αναλάβω… τον ρόλο του κ. Τσιόδρα και να αξιοποιήσω και αυτό το βήμα για να πω προς όλους: Όποιος δεν έχει κλείσει ακόμα το ραντεβού του, τώρα είναι η ώρα για να το κάνει. Κι όποιος έχει κάποιον δικό του άνθρωπο που διατηρεί αμφιβολίες, τώρα είναι η ώρα να κάνει ό,τι μπορεί για να τον μεταπείσει. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά για τη δημόσια υγεία! Ιδίως μάλιστα για όσους ζουν και εργάζονται σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό όπως είναι η Ρόδος», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Νωρίτερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έλαβε μέρος σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης, κ. ΓιώργοςΧατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. ΑντώνηςΚαμπουράκης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Γιάννης Παππάςκαι κ. Βασίλης Υψηλάντης, και ο γενικός γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
Ταχιάος: Δημοπρατούνται εντός του καλοκαιριού έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Ταχιάος: Δημοπρατούνται έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε ο Νίκος Ταχιάος στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και εντός του καλοκαιριού να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους εκτέλεσης των έργων