Στο στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει τον ΟΤΕ στην επόμενη δεκαετία ως το 2030, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη χθεσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, επισημαίνοντας ότι, κατά τη χρονιά που πέρασε, «δοκιμάστηκαν οι αντοχές και η αποτελεσματικότητα της εταιρείας και των υποδομών που έχουμε χτίσει την τελευταία δεκαετία. Ευτυχώς για εμάς και για τη χώρα, αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις με επιτυχία».

Αναφερόμενος στο όραμα του Ομίλου για την επόμενη δεκαετία, όπως είπε αυτό είναι «να παγιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα», με το στρατηγικό σχέδιο να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τους πελάτες, τα δίκτυα και τις λειτουργίες. Έδωσε δε το στίγμα ότι ο μετασχηματισμός ως προς τη λειτουργία του Ομίλου συνεχίζεται, προκειμένου αυτός να ανταποκριθεί στις νέες μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος κι αυτό μπορεί να σημαίνει αναδιοργάνωση και νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Όσον αφορά στις προκλήσεις της δεκαετίας, όπως εξήγησε ο κ. Τσαμάζ οι πελάτες δεν θα ζητούν πια τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αλλά ένα ολόκληρο τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες.

Χτίζοντας την τεχνολογική βάση για την ανάκαμψη της χώρας

Για τις υποδομές που θα στηρίξουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα, ο Όμιλος ΟΤΕ επένδυσε, κατά την περασμένη δεκαετία, περίπου 5 δισ. ευρώ σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στους δυο αυτούς τομείς στη χώρα, υλοποιώντας πάνω από το 60% των συνολικών επενδύσεων. Συγχρόνως, έχει σε τροχιά ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ για την τρέχουσα τετραετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΤΕ συνέχισε τις επενδύσεις και μέσα στο 2020, παρά τις δυσκολίες, με το επενδυτικό πλάνο να διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το 2019. Ορόσημο για τη χρονιά ήταν η εμπορική διάθεση του 5Gδύο εβδομάδες πριν το κλείσιμο του έτους. Επίσης, προχώρησε η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber-to-the-Home), το οποίο έφτασε σε 300.000 νοικοκυριά στο τέλος του 2020.

Η εταιρεία στοχεύει για το 2021 να παρέχει πληθυσμιακή κάλυψη 60% στο 5Gκαι για το FTTH να ξεπεράσει τις 550.000 νοικοκυριά ως το τέλος του έτους.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» τόνισε ο επικεφαλής του Ομίλου.

Το αποτύπωμα της δεκαετούς μεταμόρφωσης του Ομιλου

Μετά από μια δεκαετία ριζικού μετασχηματισμού, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, με συνολική συμβολή περίπου 3% στο ΑΕΠ. Αντιπροσωπεύει το 12% περίπου της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στην πορεία από το 2011 ως το 2016, ο Όμιλος εξασφάλισε τη βιωσιμότητά του με μια σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων. Εκεί ξεκίνησε ένα δεύτερο κεφάλαιο μεγάλης αλλαγής, καθώς μπήκε σε τροχιά ο ψηφιακός και λειτουργικός μετασχηματισμός του ΟΤΕ.

Αυτή η πορεία κορυφώθηκε το 2020 με την απόσχιση των κλάδων της πρώτης γραμμής, δηλαδή της εξυπηρέτησης πελατών, των τεχνικών υπηρεσιών πεδίου και των καταστημάτων, σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες. Προχώρησε επίσης κι ένα ευρύ πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, στο οποίο ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές εξοικονομήσεις. Σημαντικό γεγονός του 2020 ήταν και η ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης της σταθερής στην Ρουμανία.

Ως επιστέγασμα της θετικής πορείας, η μετοχή του ΟΤΕ έπιασε τον Ιούνιο υψηλό δεκαετίας, στα 15 ευρώ. Μέσα στη δεκαετία η πορεία της μετοχής ήταν εντυπωσιακή, έχοντα σημειώσει από τον Ιανουάριο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2021 αύξηση 140%, ενώ ο κλάδος στην Ευρώπη σημειώνει πτώση κατά 14% και το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται στο -37%. Σε σύγκριση δε με την αρχή της κρίσης το 2012, η μετοχή του ΟΤΕ κινήθηκε στο εντυπωσιακό +420% περίπου, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ να διαμορφώνεται στο +31% και τα EU Telcos στο -7,9%.

Ως εκ τούτου, η απόδοση από μερίσματα και επαναγορά μετοχών τα τελευταία 4 χρόνια, είναι της τάξης του 6-7% ετησίως. Για το 2021, η Διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές, ύψους 480 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το ετήσιο μέρισμα για το 2020 που συμφωνήθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση ανέρχεται σε 0,68 ευρώ ανά μετοχή.

«Αποβάλλουμε το μονοπώλιο του παρελθόντος»

«Η δεκαετής μεταμόρφωση του ΟΤΕ συνεχίστηκε, λοιπόν, με σταθερό ρυθμό, και σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά», είπε ο κ. Τσαμάζ προς τους μετόχους, και συνέχισε: «Όμως, δεν σταματάμε εδώ. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Το disruption, η απότομη αλλαγή, μπορεί να έρθει από παντού».

Κι όπως επισήμανε: «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι ο Οργανισμός σε 10 χρόνια. Ξέρουμε όμως ότι θα είναι πιο ψηφιακοποιημένος. Ότι θα έχουμε αυτοματοποιήσει ό,τι είναι εφικτό. Ότι θα έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές μας λειτουργίες. Ότι θα έχουμε μειώσει τα επίπεδα της διοίκησης και θα έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος, και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, στη δέσμευση οι στόχοι για το 2030 να επιτευχθούν με αίσθημα ευθύνης προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. «Στο πλαίσιο αυτό, η όποια αναδιοργάνωση και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις