Με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, η Ελληνική Δημοκρατία, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με λήξη στις 18 Ιουνίου 2031.

Δηλαδή, η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 12 φορές, αυξάνοντας και το μέγεθος του εν λόγω ομολόγου στα 6 δισ. ευρώ, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και να ικανοποιηθούν και οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που αγοράζουν ελληνικούς τίτλους, παρότι η χώρα απέχει 2-3 σκαλοπάτια, ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης (Moody’s Ba3 Stable, S&P BB Positive, Fitch BB Stable, DBRS BB (low) Stable) από την «επενδυτική βαθμίδα».

Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 0,750% και η απόδοση στο 0,888% που ισοδυναμεί με τιμή 98,685%. Το spread της προσφοράς των 82 μονάδων βάσης + mid swap, ήταν το χαμηλότερο για 10ετής εκδόσεις από την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2017.

Οι προσφορές που προσέλκυσε το βιβλίο προσφορών (άνω των 30 δισ. ευρώ) ήταν ιστορικά οι περισσότερες που έχει προσελκύσει ποτέ η Ελληνική Δημοκρατία για μία τέτοια έκδοση.

Πάνω από 300 επενδυτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ , στην έκδοση συμμετείχαν περισσότεροι από 300 επενδυτές. Οι λεγόμενοι real money επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική κάλυψαν το 69% της έκδοσης, έναντι 6% των hedge funds, 22% των τραπεζών και 3% των κεντρικών τραπεζών.

Η γεωγραφική κατανομή

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των επενδυτών το 24% προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 19% από τη Γαλλία, το 13% από τη Γερμανία, το 9% από τις σκανδιναβικές χώρες, το 8% από την Ιταλία, το 8% από την Ελλάδα, το 5% από την Πορτογαλία το 4% από την Ισπανία και το υπόλοιπο από διάφορα άλλη μέρη του κόσμου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Βουλή: Παρατείνονται για ένα έτος οι συμβάσεις έργου στο Εθνικό Κτηματολόγιο
Ακίνητα |

Παρατείνονται για ένα έτος οι συμβάσεις έργου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης για ένα έτος από τη λήξη τους, της διάρκειας των συμβάσεων μίσθωσης έργου που συνήφθησαν βάσει του ν. 4512/2018 και λήγουν μέχρι τις 30/09/2021, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου

Σκυλακάκης: Δεν θα ισχύσουν τεκμήρια για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία
Επικαιρότητα |

Σκυλακάκης: Δεν θα ισχύσουν τεκμήρια για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως η επικείμενη επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα σχετίζεται με τους πόρους του

Voucher 200 ευρώ: Ξεκίνησε ο Β΄ κύκλος – Οι δικαιούχοι
Οικονομία |

Voucher 200 ευρώ για δωρεάν tablet, laptop - Οι δικαιούχοι

Κατά τη διάρκεια του Β’ κύκλου, μπορούν να καταθέτουν αίτηση όλοι οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ανεξαρτήτως του αν είναι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού (Α21) του ΟΠΕΚΑ

Μεταρρύθμιση Αντικειμενικών Αξιών: Αναπροσαρμογή, άρση αδικιών και εναρμόνιση με την αγορά
Opinion |

Μεταρρύθμιση αντικειμενικών αξιών: Αναπροσαρμογή, άρση αδικιών και εναρμόνιση με την αγορά

Στόχος είναι μέσω της διόρθωσης των αδυναμιών και της διεύρυνσης της φορολογητέας βάσης, να καταστεί στη χώρα μας η φορολογία της ακίνητης περιουσίας κοινωνικά πιο δίκαιη και οικονομικά πιο αποτελεσματική