Την ανιούσα έχει πάρει πάλι σήμερα η διεθνής τιμή του πετρελαίου αντιδρώντας στη νέα έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) που προέβλεψε πλήρη ανάρρωση του κλάδου, στα προ της πανδημίας επίπεδα, μέχρι τα τέλη του 2022.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός δήλωσε πως αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 5,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα στη φετινή χρονιά, καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα επιτρέπουν το άνοιγμα των αγορών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Θυμίζουμε πως η κατανάλωση πέρυσι κατέρρευσε κατά το ποσό ρεκόρ των 8,6 εκατ. βαρελιών, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Από εκεί και πέρα αναμένει μια επιπλέον αύξηση κατά 3,1 εκατ. βαρέλια το 2022 φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 99,5 εκατ. βαρέλια. Στα επίπεδα αυτά η ζήτηση θα έχει φτάσει και θα έχει ξεπεράσει τα επίπεδα προ της πανδημίας.

Παρόλ’αυτά και η ΙΕΑ στην έκθεση της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνιση έξοδο από την κρίση μεταξύ κρατών και περιοχών του πλανήτη, λόγω της ανισότητας στους ρυθμούς των εμβολιασμών, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει ολόκληρους κλάδους και να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

Πράγματι, οι ανεπτυγμένες χώρες με τα αποτελεσματικότερα εμβολιαστικά προγράμματα θα πετύχουν ταχύτερη ανάκαμψη και άρα πετρελαϊκή ζήτηση σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Κι αυτό αμέσως-αμέσως επηρεάζει την ανάρρωση του κλάδου των αερομεταφορών. «Μια γενική επιστροφή της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας στα συνηθισμένα της νούμερα θεωρείται απίθανη έως ότου οι περισσότερες χώρες πετύχουν ανοσία, κάτι που δεν αναμένεται πριν τα τέλη του 2022» αναφέρει η έκθεση.

Από την πλευρά τους οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν ήδη δρομολογήσει αύξηση των επιπέδων προσφοράς, όμως οι αυξήσεις αυτές είναι σταδιακές. Για την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, ο ΟΠΕΚ έχει συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όμως και πάλι θα βρίσκεται χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Τα στοιχεία της έκθεσης πυροδότησαν νέο άλμα στην τιμή του μαύρου χρυσού, με το αργό να ενισχύεται κατά 0,37% στα 70,55 δολάρια το βαρέλι και το brent να έχει ανέβει στα 72,65 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές