Τρία είναι τα βασικά μηνύματα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δόθηκαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ: Οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης βελτιώνονται, η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει επιθετικά την οικονομία, και υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, αφού περιέγραψε διεξοδικά την κατάσταση στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι ανάκαμψη υστερεί από την ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Διαφορετική αφετηρία

Οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη «ξεκινούν με εντελώς διαφορετικά θεμέλια και δημοσιονομικά κίνητρα. Τα μεγέθη είναι διαφορετικά », δήλωσε η Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι« εντελώς διαφορετικό μέγεθος »

Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να έχει ήδη φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα , αλλά η ευρωζώνη δεν αναμένεται να αντισταθμίσει το έδαφος που χάθηκε στην πανδημία μέχρι το επόμενο έτος.

Και ήταν σαφής: Η ΕΚΤ δεν συζητά ακόμη τη μείωση των αγορών ομολόγων καθώς μια τέτοια εκτίμηση θα ήταν πρόωρη.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην συνεδρίαση της Fed την ερχόμενη Τρίτη.

Τι θα κάνει η Fed;

Τόσο το Κογκρέσο όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν ρίξει τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, και το μέγα ζητούμενο είναι για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να το πράττουν.

H Fed συνεδριάζει στις 15 και 16 Ιουνίου.

Υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες έντονη φημολογία ότι αν ο πληθωρισμός αυξανόταν πάρα πολύ, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να επανεκτιμά το πρόγραμμα χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Αναλυτές τονίζουν ότι το πρώτο βήμα προς τη χαλάρωση θα γίνει όταν η Fed αρχίσει να συζητά ανοικτά την απόφασή της να μειώσει τις αγορές ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα.

Το αμερικανικό QE

Η αγορά ομολόγων, το λεγόμενο QE, σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ρευστότητα και να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά.

Αφού ξεκινήσει τη συζήτηση για το πρόγραμμα των ομολόγων της, η κεντρική τράπεζα αναμένεται στη συνέχεια να περιμένει αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει μια σταδιακή μείωση των αγορών έως ότου φτάσει στο μηδέν. Στη συνέχεια, η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου του ομοσπονδιακού κεφαλαίου από το μηδέν, αλλά αυτό δεν αναμένεται μέχρι το 2023.

Τον Αύγουστο οι αποφάσεις

Τονίζουν μάλιστα ότι η Fed αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες συζητήσεις για το tapering στο Οικονομικό Συμπόσιο Jackson Hole στα τέλη Αυγούστου, πριν προχωρήσει σε πραγματική μείωση των αγορών στα τέλη του 2021 ή τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή