Αρχίζει σήμερα η συνάντηση των ηγετών του G7 (Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών) στην Κορνουάλη της Βρετανίας.

Η συνάντηση κορυφής θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, στο παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ της Κορνουάλης.

Η συνάντηση των G7 θα έχει μια πολύ διαφορετική αίσθηση από τις τελευταίες αντίστοιχες συνόδους κορυφής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μια δοκιμασία για το αν ο κόσμος μπορεί ακόμα να συνεργαστεί στη σκιά της πανδημίας.

Έχει μια φιλόδοξη ατζέντα που στοχεύει στην αντιμετώπιση βασικών παγκόσμιων προβλημάτων: τερματισμός της πανδημίας διασφαλίζοντας την παγκόσμια διανομή εμβολίων έως το 2022, επιτάχυνση της δράσης για τις κλιματικές αλλαγές από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις και περιορισμός της ισχύος των πολυεθνικών εταιρειών με ένα νέο παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς.

Η πρόκληση της πανδημίας

Η πιο μεγάλη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας και των συνεπαγόμενων οικονομικών διαταραχών. Η άνιση διανομή εμβολίων – με τις πλούσιες χώρες να συσσωρεύουν πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσαν ποτέ να χρησιμοποιήσουν – απειλεί όχι μόνο την παγκόσμια υγεία αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Για να επιτύχουν το στόχο τους για το 2022 για τον τερματισμό της πανδημίας, οι χώρες της ομάδας των 7 πρέπει να αρχίσουν να διανέμουν αμέσως το πλεόνασμα των εμβολίων.

Ωστόσο, εν μέσω φόβων για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και με τις χώρες της G7 μια τέτοια προσέγγιση φαίνεται πολιτικά δύσκολη.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται επίσης τους χρηματοοικονομικούς πόρους για να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους μετά την πανδημία, η οποία έχει αυξήσει απότομα τη φτώχεια.

Κλιματική αλλαγή και μεγάλες επιχειρήσεις

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα που συχνά συζητείται στις συνόδους κορυφής της G7. Όμως, η πραγματική πρόοδος θα εξαρτηθεί από αποφάσεις ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία κατά τις διαπραγματεύσεις στη Γλασκόβη της Σκωτίας τον Νοέμβριο. Ωστόσο, φιλόδοξοι στόχοι από πλούσια έθνη, όπως της G7 μπορεί να ενθαρρύνουν τους άλλους να κινηθούν πιο γρήγορα.

Η σύνοδος κορυφής της G7 μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην αλλαγή της εταιρικής συμπεριφοράς. Μια νέα πρωτοβουλία που εγκρίθηκε έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι επενδυτές και οι τράπεζες απαιτούν την πλήρη αποκάλυψη των μελλοντικών κινδύνων για την κλιματική αλλαγή.

Ελάχιστος συντελεστής για τις επιχειρήσεις

Ακόμα πιο τολμηρή είναι η πρόταση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των εταιρειών. Εν μέρει λόγω της ανάγκης εύρεσης νέων πηγών εσόδων μετά την πανδημία, προτείνεται ένας παγκόσμιος ελάχιστος συντελεστής φόρου εταιρειών 15% και να αναγκάσει τις «μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες» 100 πολυεθνικές να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, δεσμεύτηκαν σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο κατά 15%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή