Fed και ΕΚΤ επιμένουν ότι οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που κυριαρχούν είναι προσωρινές και δεν απειλούν τη ανάκαψη…

Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα συνεχιστούν συνιστώντας απειλή στην αναπτυξιακή πορεία…

Και οι αγορές στρέφονται πότε προς τη μία, πότε προς τη άλλη άποψη, προσπαθώντας να αξιολογήσουν τα δεδομένα.

Αυτό πάντως, που αξίζει να σημειώσει κανείς παρατηρώντας την πορεία των χρηματιστηρίων το τελευταίο διάστημα, είναι ότι ακόμα και σε ημέρες ρευστοποιήσεων οι δείκτες δεν απομακρύνονται πολύ από τα υψηλά επίπεδα που έχουν -θα μπορούσε να πει κανείς- κατοχυρώσει. Τουλάχιστον προς το παρόν…

Η συγκεκριμένη διαπίστωση ωθεί πολλούς αναλυτές, να τονίζουν ότι ακόμα κι όταν οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, προτιμούν να «αγοράσουν» το σενάριο του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Κι αυτό διεφάνη στην πορεία της Wall Street τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας.

Η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο, σε ποσοστό ρεκόρ 13 ετών δεν κατάφερε να τρομάξει την αγορά. Και οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στο ότι η Fed ελέγχει αποτελεσματικά την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Άσχετα, αν εξακολουθούν να προσπαθούν να μαντέψουν τι εννοεί η Ομοσπονδιακής Τράπεζα, όταν αναφέρεται στο «προσωρινό» των πληθωριστικών πιέσεων. Πόσο προσωρινές μπορεί να είναι αυξήσεις των τιμών;

«Η Fed φαίνεται ότι βρίσκει αποδέκετες στο μήνυμά της ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές», δήλωσε στο Reuters, ο Colin Asher, οικονομολόγος στη Mizuho στο Λονδίνο και πρόσθεσε ότι πραγματικός λόγος πανικού θα υπάρξει αν αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί αύξηση του πληθωρισμού επαναληφθούν και το επόμενο έτος: «Και αυτό φαίνεται απίθανο»

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επανειλημμένα μετριάσει τους φόβους του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%, επισημαίνοντας ότι έχουν εργαλεία για να τον κρατήσουν υπό έλεγχο.

Πλέον, όλοι στρέφονται στην διήμερη συνεδρίαση της Fed την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, οπότε θα ξεκαθαριστούν ακόμα περισσότερο οι προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας

Αλλά και οι αγορές ομολόγων «αγοράζουν» το αφήγημα ότι οι πιέσεις είναι παροδικές, και ποντάρουν στο γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα τις αντιμετωπίσουν ακόμη και αν αποδειχθεί ότι δεν είναι παροδικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή