Με… άγριες διαθέσεις εμφανίστηκε απέναντι στις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν ο Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και ΕΕ-ΗΠΑ που θα διεξαχθούν Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας απέδειξε, έτσι, ότι το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ότι «η Αμερική επέστρεψε και είναι έτοιμη να ηγηθεί» δεν γίνεται αυτομάτως δεκτό από τους εταίρους της – τουλάχιστον ορισμένους από αυτούς.

«Η προσέγγισή μας στα θέματα που αφορούν στον Ινδικό και τον Ειρηνικό είναι να μην ταυτιζόμαστε με κανέναν. Η γραμμή την οποία υποστηρίζω για τη Γαλλία, ελπίζω δε και για την Ευρώπη, είναι να μην γινόμαστε υποχείριο της Κίνας, ούτε όμως να ευθυγραμμιζόμαστε με τις ΗΠΑ σε αυτό το μέτωπο», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πριν την έναρξη της διάσκεψης κορυφής της G7 στην Κορνουάλη.

Ποιοι και πού είναι οι εχθροί μας;

Ανάλογους τόνους χρησιμοποίησε ο Μακρόν και για το ΝΑΤΟ, θέτοντας και πάλι – αν και με πιο ευγενικό τρόπο και χωρίς να επαναλάβει τους χαρακτηρισμούς του περί «εγκεφαλικά νεκρού» μορφώματος – ζήτημα ταυτότητας για τη Συμμαχία.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και πού βρίσκονται», σημείωσε. Υποστήριξε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επεξεργαστεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική στρατηγική έναντι της Ρωσίας – που, ανάμεσα στα άλλα, «θα καθιστά δυνατό να λαμβάνονται υπόψη τα γεωγραφικά δεδομένα της Ευρώπης» – ενώ διαφώνησε με τη μετατροπή της Κίνας σε προτεραιότητά του.

Με τον τρόπο αυτό, ο Μακρόν διαφοροποιήθηκε σαφώς από τη γραμμή της Ουάσιγκτον. Αφενός, κατέστησε σαφές ότι αντιτίθεται στην πλήρη ρήξη με τη Μόσχα και επιδιώκει ανοιχτές γραμμές και συνεργασία μαζί της και, αφετέρου, διαχώρισε τη θέση όσον αφορά στην προσπάθεια των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων κρατών-μελών της Συμμαχίας να την προσανατολίσουν προς Ανατολάς – θεωρώντας προφανώς ότι το κέντρο βάρους πρέπει να παραμείνει η Ευρώπη.

Καλή η Αμερική, αλλά…

Έτσι, το Παρίσι διαμηνύει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ουδεμία πρόθεση έχει να εμπλακεί άμεσα στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας ή, πολύ περισσότερο, να στηρίξει τους Αμερικανούς σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» στον Ειρηνικό.

Δεν χωράει αμφιβολία, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ, παρά την παρουσία Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και τη διαφαινόμενη μεταστροφή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Ειδικά δε η Γαλλία μοιάζει αποφασισμένη να επιταχύνει τον «απογαλακτισμό» της Ευρώπης από τους Αμερικανούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλα τα επίπεδα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – υπουργείου Ενέργειας για τις τιμές ρεύματος
Ενέργεια |

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - υπουργείου Ενέργειας για τις τιμές ρεύματος

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο για την τιμή ρεκόρ στη χονδρεμπορική αγορά. «Σε όλη την Ευρώπη είναι υψηλές οι τιμές», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ρωσία-Βρετανία: Κλιμακώνεται η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα
Επικαιρότητα |

Ρωσία-Βρετανία: Κλιμακώνεται η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα

Το Λονδίνο ξεκαθαρίζει πως δεν θα δεχτεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη Μαύρη Θάλασσα, με τη Ρωσία να απαντά πως θα απαντήσει αποφασιστικά σε κάθε προκλητική ενέργεια από το βρετανικό ΠΝ