Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Πέμπτη το πρωί η συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν (βάσει προγράμματος) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G7.

Η ηγέτες των «Επτά» θα συνεδριάσουν από την Παρασκευή έως την Κυριακή στην Κορνουάλη της Βρετανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να δώσουν το στίγμα των ευρωπαϊκών θέσεων σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν σε μια σειρά συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και η ιστορική συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για την πανδημία, τα μέτρα στήριξης και τους περιορισμούς, τους παγκόσμιους γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Οι ηγέτες των χωρών της G7 (η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς) θα συναντηθούν για πρώτη φορά δια ζώσης από την έναρξη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19).

Η 47η Σύνοδος κορυφής της G7 θα πραγματοποιηθεί φέτος υπό την φιλοξενία της Αγγλίας στον κόλπο Carbis στην Κορνουάλη της Ουαλίας στις 11-13 Ιουνίου.

Στη Σύνοδο θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον και θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ- ΕΕ

Με ιδιαίτερο αναμένεται και Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αναμένεται να δεσμευθούν για τον τερματισμό των διατλαντικών εμπορικών διενέξεων και των δασμών-κυρώσεων και, παράλληλα, για τη διενέργεια νέας έρευνας για την προέλευση της COVID-19.

Αυτό αναφέρεται σε προσχέδιο ανακοίνωσης που θα συζητηθεί σήμερα από τους πρεσβευτές της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το euronews.

Με το κείμενο, από το οποίο φαίνεται ότι επιδιώκονται απτά αποτελέσματα του «νέου ξεκινήματος» που χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν εξελέγη ο πρόεδρος στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, δεσμεύονται ΗΠΑ και ΕΕ σε τερματισμό της μακράς διαμάχης για τις επιδοτήσεις προς εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών πριν από τις 11 Ιουλίου και στην άρση των δασμών στον χάλυβα που επιβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια έως τον Δεκέμβριο.

Παρά την πίεση από αμερικανικές χαλυβουργίες να διατηρηθούν οι φόροι εθνικής ασφάλειας που επέβαλε ο Τραμπ, στο προσχέδιο αναφέρεται: «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών και στις δύο πλευρές που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας