Μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που εντοπίζει τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών ενεργοποίησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. H πλατφόρμα για τις αντικειμενικές έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί μέσω ψηφιακού χάρτη να βλέπει την τιμή ζώνη που εφαρμόζεται σήμερα στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό του και την νέα τιμή που ανακοινώθηκε και θα ισχύσει από τις αρχές του 2022.

Με την εφαρμογή αυτή, οι πολίτες θα μπορούν να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους. Η τιμή ζώνης αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η εφαρμογή θα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα στοιχεία από όλη τη χώρα.

Ο πολίτης θα επιλέγει μέσω ψηφιακού χάρτη (https://www1.gsis.gr/valuemaps) τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό του και αυτομάτως θα εμφανίζεται η τιμή ζώνης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στην εφαρμογή:

–        Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με  κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.).  Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

–         Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.

Διαβάστε επίσης: Οι 20 φόροι που συμπαρασύρουν τις νέες αντικειμενικές αξίες

–        Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.

–         Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.

–        Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.

–         Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax