«Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας επικεντρώνεται κυρίως στη δράση που αναλήφθηκε για το Διεθνές Έτος 2021 για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας.

Είναι η πρώτη παγκόσμια ημέρα, μετά την επικύρωση της Σύμβασης 182 της ΔΟΕ για την απαγόρευση των χειρότερων μορφών εργασίας των παιδιών και την άμεση δράση, με σκοπό την εξάλειψή τους και λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η κρίση COVID-19 απειλεί να αντιστρέψει χρόνια προόδου στην αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει:

«Η φτώχεια και η εξαθλίωση που βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες, λόγω της οικονομικής κρίσης, εντείνει το πρόβλημα και φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την έλλειψη κοινωνικής προστασίας. Εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να δουλέψουν, εξαιτίας της πανδημίας, ενώ στον κόσμο καταγράφηκε αύξηση των ανηλίκων που εργάζονται για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες.

Παιδιά στα φανάρια να καθαρίζουν τζάμια, παιδιά να εργάζονται στο δρόμο ή σε βαριές και επικίνδυνες εργασίες, είναι εικόνες που ευαισθητοποιούν και προβληματίζουν.

Πρόκειται για παιδιά που βιώνουν την ακραία φτώχεια και προέρχονται από τις γειτονικές χώρες, αλλά και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που πέφτουν θύματα κυκλωμάτων.

Η εργασία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, την εκπαίδευση ή και την υγεία των μικρών παιδιών.

Όταν εντοπίζονται, πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές».

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι απαιτούνται εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και, κατ΄επέκταση, των ανήλικων μελών της.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η σχολική διαρροή, να εξαλειφθεί η επαιτεία και η εργασία παιδιών στον δρόμο, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η παρεμβατικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις.

Τα παιδιά δεν πρέπει να δουλεύουν, παρά μόνο στο εργόχειρο των ονείρων τους και η Πολιτεία απαιτείται να εργάζεται, για να παρέχει σε καθένα από αυτά, ανεξαρτήτως καταγωγής και τάξης, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στη μόρφωση και τη δημόσια και δωρεάν παιδεία» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΗΠΑ – Σχέδια για άνοιγμα των συνόρων στους πλήρως εμβολιασμένους
Επικαιρότητα |

ΗΠΑ: Σχέδια για άνοιγμα των συνόρων στους πλήρως εμβολιασμένους

Η Ουάσινγκτον καταρτίζει νέα, «προοδευτική προσέγγιση, που θα σημάνει, με λίγες εξαιρέσεις, ότι οι αλλοδαποί που θα έρχονται στις ΗΠΑ - από όλες τις χώρες - θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Πυρκαγιές – Σκηνικό που θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2007
Επικαιρότητα |

Πυρκαγιές: Σκηνικό που θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2007

«Τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης Στις 08:03, στις 08:24, στις 11:39, στις 12:55, στις 13:03, στις 14:42 και στις 16:29» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Φωτιές – Δεύτερη νύχτα αγωνίας για την Ελλάδα – «Μάχες» με τις πυρκαγιές σε Αρχαία Ολυμπία και Εύβοια
Επικαιρότητα |

Δεύτερη νύχτα αγωνίας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απόψε εντοπίζεται στην Εύβοια, η οποία καίγεται για δεύτερη μέρα, αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη ούτως ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν στον αρχαιολογικό χώρο

Λευκός Οίκος- Όχι στην έκκληση του ΠΟΥ για μορατόριουμ στην τρίτη δόση εμβολίων
Επικαιρότητα |

Απορρίπει ο Λευκός Οίκος την έκκληση του ΠΟΥ για μορατόριουμ στην τρίτη δόση εμβολίων

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε σήμερα την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ένα μορατόριουμ στη χορήγηση των λεγόμενων αναμνηστικών δόσεων για την Covid-19, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να επιλέξουν αν θα χορηγήσουν μια τρίτη δόση στους πολίτες τους ή αν θα δωρίσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν […]