Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα, στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7,  που κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και υιοθέτησε ένα σχέδιο υποδομών ανταγωνιστικό των κινεζικών πρωτοβουλιών.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δικαιότεροι τρόποι να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των χωρών στον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Νιουκουέι (νοτιο-δυτική Αγγλία), σε σχέση με το σχέδιο του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» που υλοποιεί η Κίνα.

Οι δυτικές δημοκρατίες βρίσκονται σε έναν αγώνα απέναντι στις αυταρχικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Είμαστε σε έναν αγώνα, όχι με την Κίνα αυτή καθαυτή … αλλά με αυταρχικούς (ηγέτες), αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για το κατά πόσο οι δημοκρατίες μπορούν να αντιπαλέψουν αυτούς σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο 21ο αιώνα», δήλωσε ο Μπάιντεν. Για την Κίνα συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Νομίζω ότι θα δείτε απλές συναλλαγές με την Κίνα».
«Όπως είπα ο ίδιος στον Σι Τζίνπινγκ, δεν επιζητώ τη σύγκρουση. Εκεί που συνεργαζόμαστε, θα συνεργαστούμε, εκεί που διαφωνούμε θα το δηλώσω με ειλικρίνεια, και θα απαντήσουμε σε ενέργειες που είναι ασύμβατες», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Χθες οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην ανάγκη για κοινή προσέγγιση της Κίνας που πωλεί εξαγωγές σε αθέμιτα χαμηλές τιμές και για τις καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα έλεγα ότι υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τη βούληση για καταγγελία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων των θεμελιωδών ελευθεριών που επικαλούνται οι κοινές αξίες μας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι αξίες της δημοκρατίας είναι το επίδικο της πολιτικής παρουσίας του Αμερικανού πρόεδρου στη G7. «Όλοι στο τραπέζι έχουν καταλάβει και κατανοούν τόσο τη σοβαρότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσο και την ευθύνη των υπερήφανων δημοκρατιών μας να αναλάβουμε δράση και να παραδώσουμε στον υπόλοιπο κόσμο»  είπε. Ο Μπάιντεν, που με την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής , σημείωσε σημαντική πρόοδο στο να επαναφέρει την αξιοπιστία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα, που είχε πληγεί από τον προκατόχο του, δήλωσε «Η Αμερική επέστρεψε στην ηγετική της θέση μαζί με τα έθνη που μοιράζονται τις πιο βαθιές μας αξίες»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης