Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα είναι «πολύ σαφής» με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις διαφωνίες τους κατά την πρώτη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη, αναγνωρίζοντας ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα «στο πιο χαμηλό σημείο».

«Δεν είναι ένας διαγωνισμός για το ποιος είναι ο καλύτερος σε μια συνέντευξη Τύπου ώστε ο άλλος να έρθει σε δύσκολη θέση, θα πούμε με πολύ σαφή τρόπο ποιοι είναι οι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση», είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν στο Νιουκουέι (Αγγλία), μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της G7.

Σε πιο χαμηλό τόνο είναι και οι σημερινές δηλώσεις  του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση πως η συνάντησή του αυτή την εβδομάδα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και να αποκατασταθούν οι προσωπικές επαφές.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στις 16 Ιουνίου σε μια ελβετική έπαυλη του 18ου αιώνα με θέα τη λίμνη της Γενεύης για μια συνάντηση κορυφής που θα καλύψει θέματα στρατηγικής πυρηνικής σταθερότητας και την επιδεινούμενη σχέση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Πούτιν από τη στιγμή που ο πρώτος ανέλαβε τον προεδρικό θώκο. Βέβαια, ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Πούτιν το 2011 όταν ήταν ακόμα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα, μετά από αυτή τη συνάντηση είχε δηλώσει ότι κοίταξε στα μάτια τον Ρώσο πρόεδρο και του είπε: «Δεν νομίζω ότι έχεις ψυχή».

Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες, κυρίως μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν πώς οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ακολούθησαν δηλώσεις από τη πλευρά της Ρωσίας, η ανακοίνωση πρόθεσης αφαίρεσης του δολαρίου από το μεγαλύτερο κρατικό ρωσικό fund, αναχαιτίσεις αμερικανικών αεροπλάνων ακόμα και όξυνση των διαστημικών σχέσεων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».