Η Σρι Λάνκα επιδιώκει μια προσωρινή απαίτηση 40 εκατομμυρίων δολαρίων από τον διαχειριστή ενός πλοίου που καταστράφηκε από πυρκαγιά και βυθίστηκε στα ανοικτά της χώρας για να καλύψει μέρος του κόστους της καταπολέμησης των συνεπειών, ανέφεραν αξιωματούχοι το Σάββατο.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σρι Λάνκα έστειλε το αίτημα σε δικηγόρους που εκπροσωπούν την X-Press Feeders, την εταιρεία εκμετάλλευσης του πλοίου, δήλωσε η Darshani Lahandapura, επικεφαλής της κρατικής αρχής προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Είπε ότι οι αρχές εξακολουθούν να αξιολογούν τις συνολικές ζημίες και η προσωρινή αξίωση ζητά αποζημίωση για έξοδα από τις 20 Μαΐου, όταν το πλοίο άρπαξε φωτιά, έως την 1η Ιουνίου.

Το υπό σημαία Σιγκαπούρης MV X-Press Pearl άρχισε να βυθίζεται στις 2 Ιουνίου, μια ημέρα αφότου οι αρχές νόμισαν ότι έσβησαν τη φωτιά.

Την περασμένη εβδομάδα, ειδικοί ανακάλυψαν τη συσκευή καταγραφής δεδομένων του πλοίου.

Η πυρκαγιά ξέσπασε ενώ το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο περίπου 9,5 ναυτικά μίλια (18 χιλιόμετρα) βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Κολόμπο, και περίμενε να μπει στο κύριο λιμάνι της χώρας.

Το ναυτικό της Σρι Λάνκα πιστεύει ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από το χημικό φορτίο του πλοίου, το οποίο περιελάμβανε περισσότερους από 22 τόνους νιτρικού οξέος και άλλες χημικές ουσίες, οι περισσότερες εκ των οποίων καταστράφηκαν στη φωτιά. Αλλά συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων καμένου υαλοβάμβακα και τόνων πλαστικών σβόλων, έχουν ήδη μολύνει τις κοντινές παραλίες.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι μια διαρροή των εναπομείναντων χημικών ουσιών και πετρελαίου στο πλοίο θα μπορούσε να καταστρέψει τη θαλάσσια ζωή.

Ωστόσο, οι αρχές της Σρι Λάνκα και ο διαχειριστής του πλοίου λένε ότι δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη διαρροή πετρελαίου.

Η φωτιά έκαιγε για 13 ημέρες πριν σβήσει την περασμένη εβδομάδα. Οι προσπάθειες να το ρυμουλκήσουν σε βαθύτερα νερά απέτυχαν όταν η πρύμνη του σκάφους βυθίστηκε.

Το πλοίο παραμένει μερικώς βυθισμένο σε ύδατα βάθους περίπου 21 μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green