Μπορεί η σύνοδος των G7  να δεσμεύεται για μέτρα μείωσης των εκπομπών άνθρακα, αλλά οι Ελβετοί ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να απορρίψουν έναν νέο νόμο που θα βοηθούσε τη χώρα να επιτύχει τους στόχους της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με exit polls του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού SRF την Κυριακή.

Οι προβλέψεις έδειξαν ότι το 51% των ψηφοφόρων ψήφισαν κατά του νέου νόμου για το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε ένα πανεθνικό δημοψήφισμα που διεξήχθη βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας της χώρας. Ένα τελικό αποτέλεσμα αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο νέος νόμος θα έβλεπε μέτρα όπως την αύξηση της πρόσθετης επιβάρυνσης για τα καύσιμα αυτοκινήτων και την επιβολή εισφοράς στα εισιτήρια πτήσης, καθώς η Ελβετία επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στα μισά επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Οι αντίπαλοι δήλωσαν ότι ο νόμος θα αυξήσει το επιχειρηματικό κόστος και δεν θα βοηθήσει το περιβάλλον, καθώς η Ελβετία ευθύνεται μόνο για το 0,1% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Δύο άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα φαινόταν επίσης πιθανό να ηττηθούν στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν επίσης την Κυριακή, σύμφωνα με πρώιμες προβλέψεις.

Μια πρόταση για την απαγόρευση των τεχνητών φυτοφαρμάκων και μια άλλη για τη βελτίωση του πόσιμου νερού με την ανακατεύθυνση των επιδοτήσεων σε αγρότες που δεν χρησιμοποιούσαν πλέον τις χημικές ουσίες, αμφότερες απορρίφθηκαν από το 61% των ψηφοφόρων στα δεσμευτικά δημοψηφίσματα.

Οι υποστηρικτές ανέφεραν ότι τα φυτοφάρμακα συνδέονταν με κινδύνους για την υγεία, ενώ οι αντίπαλοι ισχυρίστηκαν ότι η απαγόρευση των φυτοφαρμάκων θα οδηγούσε σε πιο ακριβά τρόφιμα, απώλειες θέσεων εργασίας για την ελβετική βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Τα χωριστά δημοψηφίσματα υπέρ ενός προσωρινού νόμου για την παροχή οικονομικής στήριξης στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ένας νόμος για την παροχή πρόσθετων εξουσιών στην αστυνομία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπόκεινται επίσης σε έγκριση από τους ψηφοφόρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green