Σταθεροποιητικά κινήθηκε το δολάριο στις αγορές συναλλάγματος, στον απόηχο των μεγαλύτερων εβδομαδιαίων κερδών σε διάστημα 6 εβδομάδων καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Federal Reserve στις 15-16 Ιουνίου.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει τη διήμερη συνεδρίασής της αύριο Τρίτη, με την αγορά να περιμένει με αγωνία τα μηνύματα που θα στείλει η Fed για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά τον Μάϊο, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις προβλέψεις αναλυτών περί αλλαγής πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι η αγορά γενικά πιστεύει ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της μέχρι το 2023, ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι η αποτυχία του δολαρίου να υποχωρήσει παρά την υποχώρηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι γενικά επιφυλακτικοί. «Οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν για την πιθανότητα μια επιθετικής έκπληξης που θα μπορούσε τουλάχιστον προσωρινά να οδηγήσει το μαερικανικό δολάριο ψηλότερα,» όπως δήλωσαν αναλυτές της MUFG.

Το αμερικανικό νόμισμα βρισκόταν τα 90,5 έναντι καλαθιού ανταγωνιστών του τις πρώτες ώρες συναλλαγών στο Λονδίνο, έχοντας ενισχυθεί κατά 0,4% την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τις αρχές Μαϊου. Τα κέρδη του δολαρίου στηρίχθηκαν και από την αλλαγή θέσεων πώλησης από κάποιους επενδυτές που είχαν συσσωρεύσει 18,35 δις δολάρια σε θέσης πώλησης δολαρίου την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουνίου.

Η βρετανική στερλίνα ήταν ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους των ανεπτυγμένων νομισμάτων μετά την είδηση ότι η Βρετανία πρόκειται να καθυστερήσει την πλήρη άρση των μέτρων κοινωνικών αποστάσεων καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβραδύνει την ταχεία άνοδο των μολύνσεων από κορονοϊό. Η στερλίνα έχανε 0,2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Ενισχυμένο το bitcoin

Στα κρυπτονομίσματα, το bitcoin βρισκόταν πάνω από τα 39.000 δολάρια, έχοντας ενισχυθεί περίπου 10% την Κυριακή μετά τη νέα παρέμβαση του Ιλον Μασκ, αυτή τη φορά υπέρ του κρυπτονομίσματος. Σε tweet του, ο CEO της Tesla είπε ότι η εταιρεία θα επιτρέψει συναλλαγές σε bitcoin όταν ο εξόρυξή του γίνει περισσότερο καθαρή.

Αλμα της τουρκικής λίρας

Ανοδο 1% κατέγραφε η τουρκική λίρα αντανακλώντας την αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει αργότερα σήμερα ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης αναπτυσσόμενων νομισμάτων βρισκόταν καθ΄ οδόν για τη χειρότερη συνεδρίαση σε διάστημα άνω των 6 εβδομάδων καθώς το δολάριο ενισχύεται. Ο δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI υποχώρησε κατά 0,2% εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve στις ΗΠΑ

Η λίρα Τουρκίας παραμένει σε ανοδική τροχιά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Οι επενδυτές ένιωσαν ανακούφιση στο άκουσμα της είδησης πως η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για την αύξηση της γραμμής swap ξένου συναλλάγματος στα 6 δις δολάρια, από 2,4 δις.

Αναλυτές της Credit Suisse ανέφεραν ότι η αγορά θα παρακολουθεί τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν για να δει αν θα υπάρξει ύφεση, ή βελτίωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η αγορά επίσης θα περιμένει να ενδιαφέρον την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, την Πέμπτη, με τους αναλυτές να προβλέπουν διατήρηση της νομισματικής πολιτικής.

Το ρωσικό ρούβλι συνέχισε να υποχωρεί από τα υψηλά 11 μηνών στα οποία είχε εκτιναχθεί μετά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News