Η αγορά έδειξε ψυχραιμία στα αρνητικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, την περασμένη εβδομάδα. Όμως, το μέγα ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η ίδια η Federal Reserve, με την επικείμενη συνεδρίαση της να είναι το γεγονός της εβδομάδας για την αμερικανική αγορά και όχι μόνο.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, έχοντας ενισχυθεί από τα θετικά μηνύματα για την αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας και τα υψηλά εταιρικά κέρδη, δεδομένης βέβαια και της συνεχιζόμενης στήριξης που παρέχει στην αγορά η Fed. Όμως, η διάρκεια της στήριξης αυτής, μέσα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θα επανέλθει στο προσκήνιο με τους επενδυτές να ετοιμάζονται να περάσουν από… κόσκινο τόσο το ανακοινωθέν που θα εκδώσει η Τράπεζα την Τετάρτη, όσο και τα όσα θα πει ο ίδιος ο Τζο Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Μέχρι τώρα η κεντρική τράπεζα, όπως και πληθώρα αξιωματούχων της, έχουν επιμείνει πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων είναι ένα παροδικό φαινόμενο που συνδέεται με την απότομη ενδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, όμως προφανώς η επίσημη τοποθέτηση του συμβουλίου είναι αυτό που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία.

Θυμίζουμε, πάντως, πως η Fed έχει ξεκαθαρίσει πως παρακολουθεί την επίτευξη «σημαντικής περαιτέρω προόδου» προς την κατεύθυνση των στόχων της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών πριν αποφασίσει να… «κατεβάσει» ταχύτητα. Και ναι μεν η οικονομία έχει δείξει σαφή σημάδια ανάκαμψης, όμως η βελτίωση της απασχόλησης παραμένει αργή, με την αγορά εργασίας να παραμένει κατά 7 εκατ. θέσεις εργασίας κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Υπό την έννοια αυτή οι επενδυτές αναμένεται για την ώρα να τηρήσουν στάση αναμονής, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να ξεκινούν την εβδομάδα με ήπιες διακυμάνσεις. Αυτή την εικόνα αποτυπώνουν και τα futures, με τα futures του Dow Jones να υποχωρούν κατά 30 μονάδες, τα futures του S&P 500 να ανεβαίνουν ελαφρά κατά 2 μονάδες και τα futures του Nasdaq να κινούνται και σήμερα πιο δυναμικά κερδίζοντας 42 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κερδίζει 2 μονάδες βάσης στο 1,46%, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται στο 1,2. Στην αγορά των commodities, το αργό συνεχίζει την ανοδική του πορεία στα 71,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί αρκετά κατά 1,4% στα 1.852 δολάρια την ουγγιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street