Την πλήρη διάσταση απόψεων που χωρίζει τη γερμανική Δεξιά από τους Πράσινους, ειδικά σε θέματα φορολογίας, σκοπεύει να τονίσει το προεκλογικό μανιφέστο Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters η Χριστιανική Ένωση σκοπεύει να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» σε αυξήσεις φόρων.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυξήσεις των φόρων» γράφει χαρακτηριστικά το μανιφέστο, σύμφωνα με το Reuters, σε ένα σαφές άνοιγμα της συντηρητικής συμμαχίας προς τους νεοφιλελεύθερους ψηφοφόρους.

Επιπλέον, το μανιφέστο κάνει λόγο για κατάργηση του λεγόμενου φόρου αλληλεγγύης, ενός φόρου που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα φτωχότερα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας και να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο Γερμανιών, μετά την επανένωση τους. Μια πρόταση που σαφώς θα έχει υψηλή απήχηση στα δυτικά κρατίδια, όπου η Χριστιανική Ένωση έχει ήδη ισχυρότερα ερείσματα. Και βέβαια «κερασάκι» στην τούρτα θα είναι η πρόθεση του νυν κυβερνώντος κόμματος να μειώσει τον αριθμό των πολιτών που εντάσσονται στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή του 42%.

Στον αντίποδα οι Πράσινοι, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες, επιδιώκουν μια μετριοπαθή αύξηση στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, προκειμένου να μειώσουν τα βάρη προς τα μεσαία και φτωχότερα νοικοκυριά. Επίσης αμφότερα τα κόμματα σχεδιάζουν την επανα-εισαγωγή του λεγόμενου φόρου για τους υπερ-πλούσιους.

Παράλληλα, οι Πράσινοι σχεδιάζουν διάφορες οικονομικές και φορολογικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή μιας πρασινότερης στρατηγικής στη χώρα, προτάσσοντας την επιβάρυνση των ρυπογόνων εταιρειών και των ορυκτών καυσίμων.

Επίσης γνωρίζουμε πως οι Πράσινοι εναντιώνονται στην πρόταση της αποκατάστασης των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και των αυστηρών ορίων δανεισμού, που η σημερινή κυβέρνηση είχε παγώσει προσωρινά λόγω της πανδημίας. Η Καγκελαρία, όπως και ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς, έχουν προτείνει την αποκατάσταση των κανόνων από το 2023.

Αν και το κείμενο του μανιφέστου των CDU/CSU δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, εφόσον η τελική του μορφή επιβεβαιώσει τις άνωθεν πληροφορίες, θα φέρει τη Χριστιανική Δεξιά και πάλι πιο κοντά στο πάλαι ποτέ προνομιακό του εταίρο, τους  Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Αντιθέτως, θα διευρύνει την ιδεολογική ψαλίδα με τους Πράσινους που αποτελούν και τη μεγαλύτερη απειλή του CDU για την πρωτιά στην κάλπη της 26ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, το Σάββατο, η Χριστιανική Ένωση έχει βρεθεί και πάλι στην πρώτη θέση με διαφορά συγκεντρώνοντας 27% των ψήφων, ενώ οι Πράσινοι έχουν χάσει έδαφος πέφτοντας στο 20%. Ακολουθεί το SPD με 16%, το FDP με 13%, το εθνικιστικό AfD με 11% και η αριστερά Linke με 6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους