Οι συνήθως πολύ καλά ενημερωμένες πηγές μας από το Παρίσι, μας λένε ότι στις 17 Ιουνίου, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, θα βρίσκεται και η πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν. Για να παρακολουθήσει το σόου του οίκου Dior (μια από τις φίρμες που βρίσκει κανείς στο ακριβό χαρτοφυλάκιο της LVMH). Μαζί με το αφεντικό της Dior, Μπερνάρ Αρνό και όχι μόνο…
Κάτι μας λέει ότι τελικά αυτή η επίδειξη θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ατραξιόν του φετινού καλοκαιριού για την Ελλάδα. Από πλευράς τουριστικής προβολής κ.λ.π, κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι 72χρονος Μπερνάρ Αρνό είναι ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο αλλά και πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη σύμφωνα με τις λίστες του περιοδικού Forbes (Ιούνιος 2021).
——————————-
Κρατήστε την απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση της δημοσιογράφου Alexia Kefalas στο France 24 αναφορικά με το 2 % του ΑΕΠ που πηγαίνει για αμυντικές δαπάνες, για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Καταρχάς, είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί, όπως γνωρίζετε, μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις.
Ορθώς επισημαίνετε ότι η Ελλάδα είναι συνεπές μέλος της συμμαχίας επί πολλές δεκαετίες. Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που υπερβαίνουν συστηματικά το όριο του 2% όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και έχουμε επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων και κατά τους τελευταίους δύο μήνες.
Πιστεύω ότι θα συζητήσουμε το πώς το ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί και θα αντιμετωπίσει τις νέες υβριδικές απειλές, το πως αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που απορρέουν από ζητήματα όπως η πανδημία του Covid και η κλιματική αλλαγή. Και πώς θα προσαρμοστούμε σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, όπου οι δημοκρατίες μας απειλούνται από χώρες που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά και δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο».
Αλλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και άλλες απαντήσεις που πρέπει να κρατηθούν γιατί δείχνουν το πως θα διαμορφωθεί το παζλ των σχέσεων στην Μεσόγειο και το Αιγαίο.
——————————-
Οι πληροφορίες λένε ότι για τις τέσσερις φρεγάτες που θέλει να προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό «εμφανίστηκε» προχθές και μια προσφορά από τη Νότιο Κορέα! Εντελώς ξαφνικά και σχεδόν από το πουθενά. Με συνοπτικές διαδικασίες, ωστόσο, αποκλείσθηκε από τη διαδικασία ως εκπρόθεσμη. Τελικά, αυτή η ιστορία θα κρύβει εκπλήξεις μέχρι τέλους. Να το θυμηθείτε…
——————————-
Μπερδεμένα τα κιτάπια για την εκκλησιαστική περιουσία και ειδικότερα τα καλά ακίνητα που βγάζει η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών – Ε.Κ.Υ.Ο. προς πώληση στα νότια προάστεια. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει τόσο με το Κτηματολόγιο, λένε όλοι όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες για το project, όσο με το Δασολόγιο. Γεγονός που συνεπάγεται ότι η όλη ιστορία είναι πιο σύνθετη. Αν και μεταξύ μας, ποτέ δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε αυτές τις… λεπτές διαφορές. Από την άλλη, πάλι, το έπαθλο για όποιον πάρει το ρίσκο και μπει σε αυτή την ιστορία, καθαρίζοντας την, θα είναι ασύμμετρα μεγάλο. Σκεφτείτε μόνο τι ακίνητα – φιλέτα θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο του.
——————————-
Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε οι πληροφορίες, ακόμα ψάχνουν να βρουν το «βαθύ λαρύγγι». Εκείνο το πρόσωπο, δηλαδή, που διέρρευσε την συζήτηση που γίνονταν υποτίθεται σε πολύ κλειστό κύκλο, σε κορυφαίο επίπεδο, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Ο υπεύθυνος/ υπεύθυνη της διαρροής λογικά εντοπίζεται στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση μομφής, αυτή παίρνει «φύλλο πορείας» για αργότερα. Μπορεί και για το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
——————————
Για τις 22 Ιουνίου έχει προσδιορισθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ. Κι αν δεν σημειωθεί απαρτία, για τις 29 του μηνός. Εφόσον οι παραπάνω προθεσμίες τηρηθούν, τότε η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται εκεί γύρω προς τα τέλη Ιουλίου. Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα αν στο νέο, διευρυμένο, ΔΣ της Ελλάκτωρ θα έχει εκπροσώπηση η πλευρά Μπάκου – Καυμένακη. Στη Συνέλευση, όποτε γίνει, θα ξεκαθαρίσει κι αυτό το θέμα…
——————————
Ο τρόπος που ο ESM εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στη χώρα μας είναι υπέρ του δέοντος αυστηρός. Γιατί το κάνει όμως; Σύμφωνα με μια εκδοχή, επειδή κοινή είναι η αίσθηση στους κόλπους του ότι μόλις καταργηθούν οι πολιτικές προστασίας των δανειοληπτών από την πανδημία, τα NPLs θα αυξηθούν κι άλλο. Οι Έλληνες τραπεζίτες πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Επισήμως τουλάχιστον.
Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει κριθεί και η επόμενη μέρα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε ό,τι αφορά στη διάρκεια ζωής του, τη διοίκησή του, την στρατηγική εκποίησης των περιουσιακών του στοιχείων κ.λ.π, κ.λ.π.
—————————–
Κυριάκος Μητσοτάκης: «(…)Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες».
Από μια απάντηση του πρωθυπουργού στην συνέντευξη που παρεχώρησε στο France 24 και την δημοσιογράφο Alexia Kefalas.
—————————–
Το «περιβάλλον» του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ζητά επειγόντως αποσυμφόρηση του φόρτου εργασίας που έχει αναλάβει. Άμεσα. Γι’ αυτό και πιέζει προς την κατεύθυνση του ανασχηματισμού, πιστεύοντας ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει σοβαρά υπόψη του κι αυτό το κριτήριο. Συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι «κλείνουν τρύπες, δεξιά κι αριστερά» κι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ ακόμα…
Οι αποφάσεις, πάντως, δεν αφορούν το «περιβάλλον»…
—————————-
Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Άνθρωπος που συνδυάζει την ακαδημαϊκή διδασκαλία, την συστηματική έρευνα αλλά και τη ενεργό παρουσία και δράση στο πεδίο της πραγματικής αγοράς παρουσιάζει ένα ακόμη βιβλίο (αυτή τη φορά με τη συνάδελφο του, Κλεοπάτρα Μπαρδάκη). Ο τίτλος του νέου βιβλίου, Στρατηγική και Διακυβέρνηση για την επόμενη ημέρα. Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω σχετικά: “Η πανδημία ανέδειξε και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, στη διακυβέρνηση σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, καθώς και στην κοινωνική ζωή.
Παράλληλα, υπήρξε καταλύτης στην ταχύτερη υιοθέτηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε να συνεχισθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή. Ο περιορισμός των μετακινήσεων και η κοινωνική αποστασιοποίηση επέβαλαν, μεταξύ άλλων, την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, καθώς και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αντίστοιχα, η διατάραξη των αλυσίδων εφοδιασμού, οι απότομες αυξομειώσεις της ζήτησης και η αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών έδειξαν πως οι επιχειρήσεις χρειάζεται να επενδύσουν στην ψηφιοποίησή τους, σε στρατηγικές που εξασφαλίζουν ευελιξία, καινοτομία και βιωσιμότητα, όπως και στην καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων.
Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι η ανάλυση των προβλημάτων και προκλήσεων που προκάλεσε η πανδημία σε βασικούς τομείς της επιχειρηματικής ζωής, στη δημόσια διακυβέρνηση και στην κοινωνική ζωή. Με επίγνωση πως η μετά-Covid εποχή θα είναι διαφορετική, το βιβλίο προτείνει σειρά δράσεων, πρακτικών και στρατηγικών προς τις επιχειρήσεις και τους φορείς δημόσιας πολιτικής, που χρειάζεται να συνεργαστούν, ώστε να έλθει η ανάκαμψη από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας».
Στην παρουσίαση (διαδικτυακή) του βιβλίου θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς (Eurobank), o Σωκράτης Λαζαρίδης (Χρηματιστήριο Αθηνών), ο Βασίλης Καζάς (Grant Thornton) και ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντώνης.
Latest News
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»
Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις τράπεζες, τα ακριβά γούστα του Χρυσοχοΐδη, τα «κοινά» της Μενδώνη με τον Αταμάν, τα bids για Elpedison, η κινητικότητα στον Κρητικό, η Black Friday μετ’ εμποδίων
Χαμένη ευκαιρία