Με τα futures για τους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,40% οι επενδυτές αναμένουν σήμερα αξιοπρόσεκτα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στον πληθωρισμό των κρατών μελών της ευρωζώνης. Αλλά καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, όλα τα μάτια αυτήν την εβδομάδα θα είναι στραμμένα στη συνάντηση επί της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στο άνοιγμα ο DAX κέρδιζε +0,47%, ο CAC40 +0,39%, ο IBEX + 0,16%, ο FTSE100 +0,19%. Δικαιώνοντας τα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με άνοδο +0,26% με μεγάλη πιθανότητα να κάνει οκτώ τους κρίκους της ανοδικής του αλυσίδας.

Οι traders θα εξετάσουν προσεκτικά τυχόν υποδείξεις από την τελική δήλωση της Fed μετά την συνάντηση της FOMC σχετικά με το εάν και πότε η Fed σκοπεύει να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, εν μέσω ανησυχιών από ορισμένα μέλη της σχετικά με τον πληθωρισμό καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει από την επιδημία. Η διήμερη συνάντηση ξεκινά σήμερα. Σχεδόν το 60% των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι θα εμφανιστεί μια ανακοίνωση υπέρ των περιορισμών στις αγορές ομολόγων από την πλευρά της το επόμενο τρίμηνο, παρά την ανομοιογενή ανάκαμψη στην αγορά εργασίας.

«Αν και δεν αναμένονται άμεσες αλλαγές στη νομισματική πολιτική, αναμένεται αύξηση του ποσοστού των μελών της FOMC που πιστεύουν ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια το 2023». Έγραψαν σήμερα το πρωί οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα προς τους πελάτες. Τυχόν ενδείξεις που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να αναζητήσουν στοιχεία για μια πιο σταθερή αύξηση του πληθωρισμού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φόβους για μια ταχύτερα από το αναμενόμενο αλλαγή των πολιτικών υπέρ του εύκολου χρήματος και να βλάψουν τις μετοχικές, ανέφεραν οι αναλυτές.

Από την JP Morgan ο Vincent Juvyns δήλωσε στο Bloomberg ότι θεωρεί δικαιολογημένη αυτή την αισιοδοξία και αναμένει οι κλάδοι των εταιριών στην υγεία τις ασφάλειες τις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας των Τραπεζών και στις οικοδομικές εργασίες να υπεραποδώσουν. Στον αντίποδα βρέθηκαν σήμερα οι εταιρίες λιανικής πώλησης και Ταξιδιών και Αναψυχής. Οι μετοχές της AIRBUS και της IAG ξεχώρισαν για τα κέρδη τους και της Anglo American για την υποχώρησή τους.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδο του κατά +0,18% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή το +0,24% στις 10:10 δική μας ώρα. Ο DAX είχε κέρδη +0,68% αφού υποχώρησε τη Δευτέρα -0,13%, ο CAC έχει κέρδη +0,37% με μεταβολή +0,24% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με οριακές απώλειες -0,05% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,83%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,21% με επίδοση την προηγούμενη +0,16%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,18% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:10 ώρα Ελλάδας +0,32%.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέληξαν σε ρεκόρ υψηλού τη Δευτέρα, καθώς οι μετοχές των εταιριών ενέργειας αυξήθηκαν με βάση την άνοδο του πετρελαίου, ενώ οι προσδοκίες για διατήρηση στην υπέρ χαλάρωσης νομισματική πολιτική αυξήθηκαν ακόμη και αφότου διαπιστώθηκε ότι επιταχύνθηκε η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 αυξήθηκε +0,2% σε κλείσιμο ρεκόρ βίου των 458,32 μονάδων. Ο δείκτης είχε αγγίξει το υψηλό όλων των εποχών στις 460,51 νωρίτερα στη συνεδρία.

Οι ενεργειακές μετοχές είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 2% καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν πάνω από δύο χρόνια λόγω των προσδοκιών για ισχυρή παγκόσμια ζήτηση φέτος.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε νέα υψηλά, ενώ ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά ψαλιδίστηκαν τα κέρδη του καθώς οι επενδυτές περίμεναν ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα της Βρετανίας για τη διατήρηση των περιορισμών λόγω COVID-19.

Στη Wall Street. o Dow Jones υποχώρησε- 0,25% ή 85,85 μονάδες στις 34.393,75, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,18% στις 4,255,15 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,74% στις 14.174,14 μονάδες. Οι S&P και Nasdaq βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ βίου.

O Ιαπωνικός Nikkei σήμερα εμφάνισε κέρδη +0,96% ενώ του MSCI’s Asia-Pacific outside Japan τα κέρδη είχαν γίνει οριακά +0,05%. Για τη μεταβολή του θετική ήταν η συνεισφορά των μετοχών της Αυστραλίας που διατηρήθηκαν στο +1,00% αν και τα κινεζικά blue chip και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εμφάνιζαν απώλειες -1,15% και -0,75% αντίστοιχα μετά το κλείσιμο της Δευτέρας για αργία. Τα μελλοντικά συμβόλαια επί των δεικτών των ΗΠΑ, τα e-minis του S&P 500, αυξήθηκαν επίσης κατά 0,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές