Οι επενδυτές στην Αθηναϊκή αγορά μετοχών ασχολούνται με την αφομοίωση των αποτιμήσεων όπως διαμορφώθηκαν για να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες στα τρέχοντα επίπεδα. Ο FTSE25 από τις 2046 μονάδες που ήταν το χαμηλό στις 21/5 με 15 συνεδριάσεις βρέθηκε στις 2259,27 χθες. Τελευταία όμως οι επενδυτές θεωρούν ότι η άνοδος είναι μεγάλη και αρκετοί εγχώριοι παράγοντες τονίζουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καλές βάσεις για να κινηθεί ανοδικά σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παρ’ όλα αυτά, οι αβεβαιότητες παραμένουν και ως την ώρα που μερικές θα αρθούν η συσσώρευση είναι ανάμεσα στις καλύτερες λύσεις. Απαιτούνται θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να εκπληρωθούν οι θετικές προσδοκίες για τον τουρισμό φέτος.

Για την ώρα αυτές δεν υπάρχουν ενώ αντίθετα στην ακύρωση ταξιδιωτικών προγραμμάτων προχώρησε ο βρετανικός βραχίονας της TUI μέχρι τις 11 Ιουλίου. «Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ευελιξία και επιλογές αυτό το καλοκαίρι, οπότε, όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά και το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) επιτρέπει τα ταξίδια, θα υλοποιήσουμε τα προγράμματά μας, όπως αυτά έχουν προγραμματιστεί.

Επανεξετάζουμε συνεχώς το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ενημερώσεις κάθε τρεις εβδομάδες, με την επόμενη ενημέρωση να αναμένεται στις 24 Ιουνίου». Ακόμα και μόνο από αυτή την εξέλιξη που σχετίζεται με τις αποφάσεις των αρμοδίων στη Βρετανία ορισμένοι θεωρούν πως οι μετοχές του ΧΑ μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπερτιμημένες. Σε αντιστάθμιση αυτών λειτουργεί η θετική αντίληψη που υπάρχει στις διεθνείς αγορές για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους με βάση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η αισιοδοξία με την οποία βλέπουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας πολλοί εγχώριοι και ξένοι επενδυτές.

Όσο και αν πληθώρα εγχώριων αναλυτών επιμένει πως τα σημάδια για το μέλλον της ελληνικής ανάπτυξης σε επενδυτικό επίπεδο βρίσκονται στην αποτίμηση των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτός του τραπεζικού κλάδου, το ταμπλό καθημερινά τονίζει τη σημασία τους για την πορεία των βασικών δεικτών.

Για τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ: Πλέον είναι ορατές οι 1000 μονάδες, επίπεδο που μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια, ψυχολογικά και μόνο. Πλέον βλέπουμε και σημαντικές συνεργασίες στις Εισηγμένες, με πρόσφατο παράδειγμα την ανακοίνωση της ΜΟΗ με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ για κοινή ανάπτυξη Αεριοστροβιλικού Σταθμού με Φυσικό Αέριο 877 MW. H 100% κάλυψη της Α.Μ.Κ. της AEGEAN ώθησε και το ομόλογό της πάνω από το 100, θυμίζοντας ότι στην αρχή της πανδημίας είχε καταγράψει τιμές μέχρι το 50. Ο Ελλάκτωρας βιαστικά και πριν την Α.Μ.Κ. έδωσε σημαντική ανοδική κίνηση, με την είσοδο, μέσω “πακέτων” Ξένων Fund να συνεχίζεται. Εύκολα φαίνεται να καλύπτεται και η Α.Μ.Κ. της “μικρής” Τζιρακιάν, με το ενδιαφέρον στο δικαίωμα να το μαρτυράει. Τεχνικά, η Αγορά συνεχίζει την ανοδική της κίνηση, με νέα υψηλά 72 εβδομάδων και πλέον η ζώνη του 960 φαίνεται να έχει όλες τις πιθανότητες να πληρωθεί. Το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε όλο το ταμπλώ, με την Πληροφορική, τις Κατασκευές και την Βιομηχανία να συνεχίζουν να έχουν τις καλύτερες προοπτικές, ενώ η εικόνα της Αγοράς θα εξαρτάται και από τις εισροές. Ο Τραπεζικός είναι αυτός που κρατάει τον ΓΔ ακόμα σε αυτά τα επίπεδα και είναι και αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά στο μέλλον.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, όπου η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από τις σημερινές ανακοινώσεις μετά τη ΓΣ, οι πλησιέστερες αντιστάσεις από την αγοραία συναίνεση προσδιορίζονται στα 1,19 και 1,348 – 1,38 ευρώ. Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 1,17 ευρώ, η οποία παραβιάστηκε χθες ενδοσυνεδριακά, οι αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,143 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Για την ΕΤΕ, οι επόμενες αντιστάσεις προσδιορίζονται στα 2,745 και 2,88 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 2,65, 2,56 ευρώ. Αν παραμείνει η ΕΥΡΩΒ ψηλότερα από τη στήριξη στα 0,83 ευρώ, τότε υπάρχουν πιθανότητες να κινηθεί προς τα 0,90 – 0,92 ευρώ. Ενώ αν χαθούν τα επίπεδα των 0,83 ευρώ υπολογίσιμη στήριξη θα συναντήσει στα 0,76 ευρώ. Ενώ για την ΠΕΙΡ, όσο οι επενδυτές την κρατούν ψηλότερα των 1,494 ευρώ οι πιθανότητες ανόδου είναι μεγαλύτερες.

Η Leon Depolas Sec. στο χθεσινό της σχόλιο σημείωσε: “Συνεχίζει την πλαγιοανοδική κίνηση η Αγορά, προς την περιοχή των 950 μονάδων, με παράλληλη αύξηση και της μεταβλητότητας, η οποία ενδέχεται να διατηρηθεί για όλη την εβδομάδα, δεδομένης και της εκπνοής των Παραγώγων, μεταξύ άλλων. Αναμένουμε την έγκριση της Α.Μ.Κ. από την γ.σ. της ΑΛΦΑ, ενώ από Τετάρτη θα διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων ανακοινώνει αύριο, μετά την συνεδρίαση, η ΜΟΗ. Στο εξωτερικό, στο επίκεντρο θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση της FED, παρόλο που δεν αναμένονται εκπλήξεις”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών